Συνεχείς αλλά και κοστοβόρες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της «συμμαχίας» κατά του Ισλαμικού Κράτους
- 27/09/2014, 10:48
- SHARE
Περισσότεροι από 12.000 Σύροι αντάρτες χρειάζονται για την επανάκτηση των εδαφών που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές - Τουλάχιστον 1 δισ. τον μήνα το κόστος για τις ΗΠΑ.
«Αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις διεξάγονται στη Συρία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιβεβαιώνοντας πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν εκ νέου θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πλέον οι επιχειρήσεις αυτές στη Συρία είναι «σχεδόν συνεχείς».
Σύντομα οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν και τη συνδρομή των βρετανικών πολεμικών αεροσκαφών, αφού το βρετανικό κοινοβούλιο, μετά από τουλάχιστον 6 ώρες συνομιλιών, τάχθηκε χθες υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στη διεθνή συμμαχία που έχει συγκροτηθεί κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, με 524 ψήφους υπέρ και 43 κατά. Και τα τρία βασικά κόμματα της Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ της απόφασης αυτής, παρά το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.
Έξι μαχητικά τύπου Τornado βρίσκονται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε θέση μάχης στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου, έξω από την Λεμεσό της Κύπρου, και δεν αποκλείεται να αρχίσουν επιχειρήσεις στις επόμενες ώρες στο Ιράκ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με την βρετανική κυβέρνηση. «Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης αυτής της απειλής και συμμετέχουμε στην διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι πριν από έναρξη των επιχειρήσεων θα ενημερωθεί η Λευκωσία.
Χθες ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι η Βρετανία έχει «καθήκον» να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές και υποστήριξε ότι η χώρα του παίρνει μέρος σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο».
Το ΙΚ αποτελεί απειλή για τη Βρετανία και «πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές έχουν σαφή νομική βάση. «Εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτοι, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τρομοκρατικό χαλιφάτο στις ακτές της Μεσογείου και με αποδεδειγμένη αποφασιστικότητα να επιτεθούν στη χώρα και το λαό μας», είπε.
Ο Κάμερον παραδέχτηκε πως μια στρατιωτική εμπλοκή πιθανόν να διαρκέσει χρόνια και όχι μόνο μήνες, ωστόσο διευκρίνισε ότι ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Βρετανία σκοπεύουν να στείλουν «χερσαίες δυνάμεις» στην περιοχή.
«Γίνεται μια ευρεία προσπάθεια για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας και είμαστε ικανοποιημένοι με το ρυθμό ανάπτυξης αυτής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για το ότι η Βρετανία, η Δανία και το Βέλγιο αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Υψηλό το κόστος των αεροπορικών επιδρομών
Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του ΙΚ αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα στην Ουάσινγκτον, ένα ποσό που πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε χθες ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου και στη Συρία από την Τρίτη κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα», και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «επιπλέον χρηματοδότηση» από το Κογκρέσο εφόσον αυτές συνεχιστούν.
Όμως και οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ προέβλεψε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν «προβλήματα στον προϋπολογισμό».
Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Κατά την πρώτη νύχτα των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ, την Τρίτη, οι ΗΠΑ έριξαν 47 πυραύλους Τόμαχοκ και ανέπτυξαν πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22 Raptor. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατ. δολάρια, ενώ κάθε ώρα πτήσης ενός F-22 περίπου 68.000 δολάρια.
Πάντως το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις.
Χρειάζονται χιλιάδες Σύροι αντάρτες για την ανακατάληψη εδαφών από το ΙΚ
Χθες ένας ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σημείωσε πως χρειάζεται μια δύναμη που θα αριθμεί 12.000-15.000 Σύρους αντάρτες για να ανακτηθούν τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ήτοι ένας αριθμός τριπλάσιος των στρατιωτών που έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ.
«Υπολογίζουμε ότι είναι απαραίτητοι 12.000 ως 15.000 άνδρες για την ανάκτηση των εδαφών που έχουν χαθεί στην ανατολική Συρία» δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ. Προς το παρόν οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει 5.000 αντάρτες. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δίνει έναν αρκετά συγκεκριμένο αριθμό των ανδρών που θα χρειάζονταν για την αντιμετώπιση του ΙΚ.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η υποστήριξη στο πεδίο από μια δύναμη των ανταρτών έχει ζωτική σημασία στις προσπάθειες για να απωθηθούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές εκτός της Συρίας. Επισήμανε όμως ότι αυτό θα πάρει χρόνο και ότι χρειάζεται υπομονή. «Μία χερσαία δύναμη που θα υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές αποτελεί μια σημαντική διάσταση της αμερικανικής στρατηγικής και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να στηρίξουμε τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση» προσέθεσε ο ίδιος. «Θα το κάνουμε με το σωστό τρόπο, όχι υπερβολικά γρήγορα» επανέλαβε και δήλωσε «πεπεισμένος» για την επιτυχία της επιχείρησης.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του που θα κάνουν τις εκτιμήσεις έχουν ήδη φτάσει στη Σαουδική Αραβία για να συνδράμουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το οποίο θα προβλέπει την εκπαίδευση στη χώρα περισσότερων από 5.000 μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Ελπίδα είναι ότι μια καλά εξοπλισμένη και οργανωμένη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Συρία εναντίον του ΙΚ. Το Κογκρέσο έδωσε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή έγκριση στο σχέδιο του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κοστίσει 500 εκατ. δολάρια τον πρώτο χρόνο.
Ο εκπρόσωπος του Ντέμπσεϊ εξήγησε ότι η εκτίμηση των 12.000 με 15.000 ανδρών έγινε με δεδομένο ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δύο με τριών ετών για την εκπαίδευση των μαχητών.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ σημείωσε ότι για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αυτή, η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση θα χρειαστεί όχι μόνο να εκλέξει ηγέτες, αλλά να αποκτήσει και «μια πολιτική δομή στην οποία θα μπορέσει να προσκολληθεί και να λογοδοτεί σε αυτή. Και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».
Κέρι: Δεν είναι στόχος μας η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία
O πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ δεν θα συμβάλλει σε τίποτε στο να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
«Αυτή η εκστρατεία δεν πραγματοποιείται για να βοηθήσουμε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ», σημειώνει ο Κέρι σε ένα άρθρο γνώμης που υπογράφει στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe. «Δε βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τον Άσαντ. Αποτελεί ο ίδιος τον μαγνήτη που τράβηξε κοντά του τους ξένους μαχητές από δεκάδες χώρες που πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Κέρι.
Επανέλαβε επιπλέον ότι ο πρόεδρος «Άσαντ έχει εδώ και πολύ καιρό χάσει κάθε νομιμοποίηση» και δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.
Από τη στιγμή που εξαπέλυσε τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού και να επιδιώκει την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.
Πάντως η Συρία χαιρέτισε τα πλήγματα των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών στο έδαφός της, εντάσσοντάς τα στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον των ακραίων σουνιτών «τρομοκρατών».