Συνεχίζεται η μάχη με τον κορωνοϊό: Έλεγχοι και μάσκες σχεδόν παντού- Οι συνωστισμοί θα φέρουν λουκέτα
- 30/07/2020, 08:41
- SHARE
Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα και με το ενδεχόμενο της λήψης κάθετων μέτρων όπως στην αρχική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού να αποκλείεται, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους και τους εντατικούς ελέγχους για συνωστισμό.
52 κρούσματα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη σε 48 ώρες, νέα εστία η Καβάλα
Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 57 κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα 18 να εντοπίζονται στην Αττική, τα 11 στη Θεσσαλονίκη και τα 7 στην Καβάλα, στην οποία την προηγουμένη είχαν εντοπιστεί 4 ακόμη κρούσματα. Συνολικά δηλαδή 11 κρούσματα κορωνοϊού σε 48 ώρες.
Εντατικοί έλεγχοι
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει ριχτεί στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα. Μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη μάλιστα στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα μπιτς μπαρ, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Οι εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ και τα μπιτς μπαρ, έχει θορυβήσει και τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα, δεν αποκλείουν και «λουκέτο» στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα. Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Για το ενδεχόμενο να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά και μπιτς μπαρ, ρωτήθηκε και ο Ν. Χαρδαλιάς στην προχθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ για την πανδημία, απαντώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, όπως και σε μέτρο lockdown. Για τους συνωστισμούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνιζε δε, πως ευθύνη έχουν να προστατευτούν οι ίδιοι οι πολίτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι διοργανωτές των πάρτι όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.
«Υπάρχει ζήτημα και ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε ειδικά όταν κάποιες είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή στην ευθύνη έχουν και όσοι τις διοργανώνουν», είπε.
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Εντωμεταξύ, η μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική από χθες σχεδόν… παντού, από το ασανσέρ έως την τράπεζα και το Δημόσιο.
Υποχρεωτική καθίσταται σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στους χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση. Σε όλους τους υπολοίπους χώρους συνίσταται η χρήση μάσκας, ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός ή συγχρωτισμός, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να μεταφερθούν σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
-Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου).
-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων.
-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
-Υπηρεσίες διαιτολογίας.
-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων.
-Υπηρεσίες μασάζ.
-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες.
-Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
-Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop).
-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
-Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets).
-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
-Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
-Φαρμακεία.
-Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό.
-Ανελκυστήρες.
Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Το ίδιος ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες.
Η απόφαση ισχύει από την 29η Ιουλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.
Συνιστάται, πάντως, στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.