Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit
epa06260851 United Kingdom's Secretary of State for Exiting the European Union, David Davis (L) and Michel Barnier (R), the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 as they give a press briefing at the end of Fifth round of Negotiation on 'Brexit' talks at the EU Commission, in Brussels, Belgium, 12 October 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας δεν έχει λυθεί.

 

Αντιμέτωπος με ένα «ανησυχητικό αδιέξοδο» για το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου ενόψει του διαζυγίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έκανε ωστόσο την κατηγορηματική διαπίστωση ότι η «αποφασιστική πρόοδος» τους ερχόμενους μήνες είναι εφικτή και εξαρτάται από την ύπαρξη «πολιτικής βούλησης».

«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών στις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit.

Ο πέμπτος γύρος συνομιλιών δεν επέτρεψε να γίνουν σημαντικά βήματα, παραδέχθηκε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής. «Αυτήν την εβδομάδα, εργασθήκαμε σε εποικοδομητικό πνεύμα, διευκρινίσαμε ορισμένα σημεία, ωστόσο δεν κάναμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός», εξήγησε.

Κατά συνέπεια ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει στους ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών την έναρξη του επόμενου σταδίου συνομιλιών σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αψηφώντας τη θέση αυτή του συνομιλητή του, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου απευθείας προς τους ηγέτες των 27 ζητώντας «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις, ώστε να γίνει δυνατή η μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός» , ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, επέμεινε ο Ντέβιντ Ντέιβις.

«Θα είμαστε έτοιμοι, το ευχόμαστε, το συντομότερο δυνατόν», απάντησε ο Μισέλ Μπαρνιέ και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει μόλις θα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, που δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική σχέση», αναφερόμενος στον όρο των Βρυξελλών για την διασφάλιση μίας «συντεταγμένης εξόδου».

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως όρο για την μετάβαση στην επόμενη φάση την διευθέτηση τριών σημαντικών θεμάτων του διαζυγίου: του λογαριασμού που θα πληρώσει το Λονδίνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ, καθώς και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ότι θα έχει σημειωθεί ικανή πρόοδος ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου δεν μπορεί να τηρηθεί.

Ήδη χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ευχήθηκε αυτό να μπορέσει να γίνει τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ωστόσο: «Εάν αποδειχθεί ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν με αργό ρυθμό και δεν καταγραφεί αρκετή πρόοδος, τότε, μαζί με τους βρετανούς μας φίλους, θα πρέπει να σκεφθούμε ποια είναι η κατεύθυνση που παίρνουμε».

Το ζήτημα της διευθέτησης του λογαριασμού, δηλαδή της πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Λονδίνο έναντι της Ένωσης πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του Μαρτίου 2019 εξελίχθηκε σε πολύ προβληματικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του πέμπτου γύρου, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

«Σε αυτό το θέμα (του βρετανικού λογαριασμού) βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP