Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό – Κόκκινες γραμμές από Καμμένο
- 11/12/2018, 09:27
- SHARE
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ η γραμμή που δόθηκε ήταν ότι καταψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποσύρουμε τους υπουργούς μας και συνεχίζουμε».
Mόνιμος πονοκέφαλος έχει γίνει για το Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο καιρό η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, άνοιξε για ακόμη μια φορά ο ασκός του Αιόλου. Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως την κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Η συνεδρίαση της ΚΟ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα αναφορικά με τη διαφορετική στάση βουλευτών του κόμματος, πάνω στην συμφωνία των Πρεσπών. Είναι γνωστό ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, στάση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει και η Έλενα Κουντουρά.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ η γραμμή που δόθηκε ήταν ότι καταψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποσύρουμε τους υπουργούς μας και συνεχίζουμε».
Το νέο πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου ακούει στο όνομα Σταύρος Θεοδωράκης, αφού ο επικεφαλής του Ποταμιού φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρη θέση αυτή τη στιγμή για τι θα ψηφίσει όταν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή. Αν και δεν αλλάζει θέση ως προς την ανάγκη να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, στη ρητορική του ο Σταύρος Θεοδωράκης βάζει πολλά ερωτηματικά που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η ΝΔ έχει βάλει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής, αφού μετά τις 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το εξάμηνο από την προηγούμενη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία του απέναντι στη συμφωνία: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σ’ αυτή μας τη θέση και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει. Θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί» είπε.
Πάντως, από την ελληνική πλευρά τονίζεται η προσήλωση στη συμφωνία, «με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα αυτής», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τη «μακεδονική» γλώσσα ως νοτιοσλαβική