Συνέδριο KPMG – Όλα όσα συζητήθηκαν
- 28/06/2016, 18:21
- SHARE
Οι επενδύσεις, η νέα ελληνική νομοθεσία, το cybercrime και ο ρόλος της τεχνολογίας για την πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος είπε πώς μετά από δύσκολη κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις για τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε «κανείς δεν είναι ευτυχής», η βασική προτεραιότητα είναι να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως κάτι σημαντικό που έχει συμβεί με τη διαπραγμάτευση είναι ότι έχει θέσει τη φορολογική διαδικασία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν υπήρχε στο παρελθόν και υπογράμμισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνησης για το άμεσο διάστημα είναι η νομοθεσία για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την Εθελοντική Αποκάλυψη Κεφαλαίων. Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός ζήτησε τη συνδρομή των επαγγελματιών της αγοράς προκειμένου να προχωρήσει αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο οικονομολόγος και ερευνητής, Dr. George Cooper, ο οποίος βασιζόμενος σε γνωστές, κλασσικές και μη, οικονομικές θεωρίες έθεσε προβληματισμούς για τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία σήμερα, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο ο καπιταλισμός είναι σταθερός και πώς μπορούμε να τον σταθεροποιήσουμε όταν είναι εκτός τροχιάς, ή για το ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών. Επεσήμανε τις αντιφάσεις του οικονομικού συστήματος και μίλησε για τις «φούσκες» της οικονομίας και τα φαινόμενα «ντόμινο». Όπως τόνισε, η οικονομία γίνεται όλο και περισσότερο «χρηματιστηριακή», οδηγεί συνεχώς στην ύφεση και δημιουργεί ανισότητες. Αναφορικά με το θέμα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπογράμμισε ότι υπάρχει ομαλότητα όταν έχουμε μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δυο δυνάμεις. Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα, ο Dr.Cooper απάντησε ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα χώρας που έχει εγκλωβιστεί σε ένα κύκλο δανεισμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίο ηγέτες δεν θα τη βοηθήσουν να βγει από αυτόν. Αναφορικά με το Brexit σχολίασε πως κατά την προσωπική του άποψη δεν θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα είναι ένα δυνατό μήνυμα για το ότι αυτό το οικονομικό σύστημα στην Ευρώπη δεν είναι βιώσιμο.
Για την αναγκαιότητα της χρήσης εργαλείων ανάλυσης δεδομένων στη φορολογική πραγματικότητα μίλησαν οι Χρήστος Κρέστας, Γενικός Διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG και Νίκος Καλόφωνος, Διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG. Όπως υπογράμμισαν, στις μέρες μας υπάρχει έντονη διάθεση των φορολογικών αρχών να ανταλλάξουν μεγάλο όγκο πληροφοριών με τη χρήση της τεχνολογίας για να μειώσουν τις ανισότητες και να περιορίσουν τη φορολογική ψαλίδα. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι άνω των 30% των εσόδων των κυβερνήσεων προέρχεται από την έμμεση φορολογία, πεδίο όπου τα περιθώρια λαθών είναι μεγαλύτερα από ότι στην άμεση φορολογία. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν η τεχνολογία των Data Analytics μπορεί να δώσει λύσεις, όπως τόνισαν οι ομιλητές.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις επενδύσεις, τη νέα ελληνική νομοθεσία, το value based management και το cybercrime
Οι επενδύσεις ως μέσο ανάπτυξης ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην ομιλία του ο Nicholas Jennett, Deputy Director General and Head of Investment Team for Greece της European Investment Bank (EIB). Όπως είπε, οι επενδύσεις για το σχηματισμό μικτού παγίου κεφαλαίου στην Ευρώπη συρρικνώθηκαν κατά 15%. Το γεγονός αυτό δεν είναι μεγάλη έκπληξη, ωστόσο αυτό που αποτελεί έκπληξη κατά τον κ. Jennett είναι ότι δεν υπήρξε μεταστροφή όπως συνέβη σε άλλα μέρη του κόσμου, Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: «αυτή η αδυναμία να γεννηθούν επενδύσεις δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο ρευστότητας των αγορών. Υπάρχει ρευστότητα, Δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν γίνονται επενδύσεις. Είναι η άρνηση της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Το θέμα του Value Based Management (VBM) συζήτησαν σε πάνελ οι κ.κ Βασίλης Ζέρβας, Οικονομικός Διευθυντής, Γευσήνους, Νικήτας Ποθουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου Vivartia και Γιώργος Πουλόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής & CFO της Τράπεζα Πειραιώς με συντονιστή το Νίκο Δημάκο, Γενικό Διευθυντής, Management Consulting IT της KPMG. Όπως ανέδειξαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές, το VBM παρέχει μια σαφή μέτρηση της παραγόμενης αξίας και είναι ένα εργαλείο που προσφέρει την κατάλληλή πληροφόρηση για να λάβουν οι οικονομικές διοικήσεις των επιχειρήσεων τις σωστές αποφάσεις.
Τα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς έρευνας της KPMG “View from the Top: What do CEOs actually expect of their CFOs”, παρουσίασε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Συμβουλευτικού Κλάδου της KPMG. Σύμφωνα με αυτά, το 63% των CEOs θεωρεί ότι οι Οικονομικοί Διευθυντές θα έχουν πιο κομβικό ρόλο μέσα στην επιχείρηση τα επόμενα 3 χρόνια, ωστόσο 1 στους 3 νιώθει ανασφάλεια, καθώς πιστεύουν ότι οι CFOs τους δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που είναι μπροστά. Οι CEOs περιμένουν ανάμεσα σε άλλα από τους CFOs τους να έχουν διεθνή εμπειρία, να μπορούν να διαχειριστούν θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικού μετασχηματισμού και να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες θεωρούν ότι θα είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας που θα επηρεάσει το ρόλο τους μέσα στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε στο τέλος ο κ. Απόστολος Πεταλάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Όμιλου Fourlis, ο οποίος τόνισε πως οι CFOs χρειάζεται να διεκδικούν τη θέση τους μέσα στην εταιρεία, η οποία κάθε φορά θα καθορίζεται από το πόση αξία μπορούν να δημιουργήσουν για την επιχείρηση.
Τη σκυτάλη πήρε ο καθηγητής Γεώργιος Βενιέρης, Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ο οποίος μίλησε για τη νέα Νέα Ελεγκτική Νομοθεσία της Ε.Ε, σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η εναλλαγή των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων αρχής γενομένης από την πρώτη διαχειριστική χρήση μετά τις 17/6/2016.
Στην ενότητα για το κυβερνοέγκλημα ο υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Βοηθός Επιτελάρχη και Επόπτης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ΕΛΑΣ έδωσε το γενικό πλαίσιο της χρήσης του διαδικτύου. Μερικά από τα στοιχεία που ανέφερε είναι τα εξής: Περίπου 6 700 000 χρησιμοποιούν καθημερινά τα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μέσο όρο ενασχόλησης ημερησίως τις 2, 5 ώρες. Το 96% των ηλικιών 16-24 ετών είναι μέσα στο διαδίκτυο. Όπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, όλες οι μεγάλες εταιρείες ποντάρουν στο Internet of Things. Έρευνες δείχνουν ότι το 2021, 28 δις συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και μόνο τα 13 δις των συσκευών θα είναι κινητής τηλεφωνίας. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο, ό,τι δημοσιεύετε δεν διαγράφετε και τα προσωπικά δεδομένα είναι στον αέρα.
Για τις κυβερνοεπιθέσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων συζήτησαν στη συνέχεια οι κ.κ. Βασίλειος Γκόβαρης, Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γεώργιος Δρυμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cardlink και Κωνσταντίνος Μέγας, Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας του ομίλου ΟΤΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Έφη Κατσούλη, Γενική Διευθύντρια, Risk Consulting της KPMG. Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι η επένδυση για την κυβερνοπροστασία είναι πλέον μονόδρομος, καθώς η ζημιά από μια επίθεση είναι ανυπολόγιστη τόσο σε πραγματικό κόστος όσο και για τη φήμη του οργανισμού. Το 70% των επιθέσεων εκμεταλλεύονται βασικά κενά που υπάρχουν στα συστήματα των επιχειρήσεων και όπως αναφέρθηκε το θέμα της προστασίας έχει πάψει πια να είναι ένα μόνο ένα τεχνικό θέμα της ΙΤ Διεύθυνσης της εταιρείας και είναι πια θέμα συνολικής κουλτούρας του οργανισμού.