Συνεργασία με σφραγίδα Γκίνες!
- 16/07/2014, 13:03
- SHARE
Ο Κώστας Ελευθερίου και ο Γιάννης Βερδελής δημιούργησαν το Fleksy και αποτελούν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα δίδυμα της ελληνικής startup σκηνής.
Το ταχύτερο πληκτρολόγιο για touch screen συσκευές, και μάλιστα με τη σφραγίδα του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες, είναι δημιούργημα δύο φίλων που σπούδασαν μαζί στην Αγγλία και βρέθηκαν στην Καλιφόρνια κυνηγώντας το όνειρό τους.
Αν και γείτονες στην Ελλάδα, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Warwick στην Αγγλία, όπου και οι δύο σπούδαζαν Computer Science. «Κολλήσαμε από τότε» αναφέρει ο Κώστας Ελευθερίου και προσθέτει: «Πάντα θέλαμε να βρούμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί, μα δεν είχε τύχει. Το 2009 βρισκόμουν στην Καλιφόρνια και κάποια στιγμή αποφάσισα ότι χρειάζομαι τον Γιάννη για το project. Έτσι επικοινώνησα μαζί του». Ο Γιάννης Βερδελής, από τη μεριά του, αναφέρει: «Εγώ είχα μείνει στην Αγγλία. Eργαζόμουν στο Μάντσεστερ, στον τομέα του real estate. Πάντα, όμως, ήθελα να κάνω κάτι τεχνολογικό, αξιοποιώντας τις σπουδές μου. Όταν τηλεφώνησε ο Κώστας, είπα: “αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ”».
Το 2011 οι δύο τους ίδρυσαν τη Syntellia, με σκοπό την ανάπτυξη του Fleksy. Σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα δίδυμα της startup σκηνής, ενώ την εφαρμογή τους εποφθαλμιούν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του mobile χώρου.
Το Fleksy είναι ξεχωριστό γιατί δεν απαιτεί από τον χρήστη καμία ακρίβεια στην πληκτρολόγηση. Τα δάχτυλα μπορεί να πατούν περίπου εκεί όπου βρίσκεται το γράμμα και το πρόγραμμα μαντεύει τη λέξη με βάση το πώς πληκτρολογήθηκαν οι προηγούμενες.
Τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά. Μετά το επιτυχημένο «Series A funding» των τριών εκατ. δολαρίων από αμερικανικά funds τον περασμένο Αύγουστο και τη βράβευσή τους στη CES (Innovations Design and Engineering Award), γιόρτασαν πριν από λίγες ημέρες το ένα εκατομμύριο downloads από χρήστες σε 205 χώρες. Το Fleksy ανακοίνωσε επίσης την προσθήκη πέντε νέων γλωσσών (σουηδικά, ουγγρικά, δανέζικα, σλοβακικά και τσεχικά) και φτάνει συνολικά τις 15.
Οι ίδιοι παραμένουν προσγειωμένοι, καθώς προηγείται η καθημερινότητα. Όπως περιγράφει ο Γιάννης, «ο Κώστας είναι CEO και CTO, δηλαδή υπεύθυνος για το τεχνολογικό κομμάτι. Εγώ είμαι ο COO, υπεύθυνος για το marketing και τις πωλήσεις. Για να χρησιμοποιήσω ένα πρόσφατο παράδειγμα, το ότι κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε να γραφτεί το Fleksy στο Βιβλίο Γκίνες ήταν δική μου αρμοδιότητα. Το ότι τεχνικά το Fleksy είναι ικανό να πετύχει ρεκόρ πιστώνεται στον Κώστα».
Τι γίνεται σε περίπτωση διαφωνίας; «Πάνω από όλα θέλουμε το Fleksy να είναι επιτυχημένο και η δουλειά να πάει καλά. Μπορεί πού και πού να διαφωνούμε, αλλά τα σχόλια και η κριτική είναι πάντα εποικοδομητικά» τονίζει ο Γιάννης. Άλλωστε, όπως λένε και οι δύο, γνωρίζονται πια τόσο καλά, που σπάνια εκπλήσσουν ο ένας τον άλλον, ενώ έχουν πλέον ελάχιστες διαφορές.
Διαβάστε ακόμα:
40 under 40: Δείτε όλη τη λίστα
Σε 205 χώρες το ελληνικό Fleksy που «μιλά» 15 γλώσσες!
Familygoesout: Γονείς σε απόγνωση, startup εν δράσει
H Google ρίχνει «δίχτυα» στις ευρωπαϊκές startups
* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα