Συνεργασίες συμβούλων για το Ταμείο Ανάκαμψης – Εντός 3μήνου τα πρώτα έργα
- 08/02/2022, 09:26
- SHARE
Στην τελική ευθεία για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης οι εταιρείες συμβούλων management στρέφονται περισσότερο σε συνεργασίες παρά σε συγχωνεύσεις για να διαχειριστούν τις προκλήσεις.
Ισχυροποιούν έτσι την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να επιτευχθούν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο την δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανθεκτικών σχημάτων, παρά το ισχυρό δέλεαρ των φορολογικών κινήτρων και την καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.
Σε μια περίοδο που τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν πιεστικές συνθήκες στους κόλπους της αγοράς συμβούλων για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης το ερώτημα για το αν απαιτούνται συμπράξεις στον κλάδο είναι επίκαιρο.
Αναφορικά με την πρόοδο του εγχειρήματος ο Γιώργος Ραουνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Management Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), σημείωσε σε παρουσίαση της τριμηνιαίας έρευνας GRe+1 «είμαστε αισιόδοξοι αλλά τα πράγματα έχουν καθυστερήσει». Υπενθύμισε ότι για το κομμάτι των δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά σχέδια, έχουν κλείσει οι συμφωνίες με τις τράπεζες και είμαστε ακριβώς μπροστά στις εγκρίσεις των πρώτων business plan. Προέβλεψε ότι μέχρι τέλος του τριμήνου θα έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις επιχειρηματικών σχεδίων αλλά διαπιστώνει καθυστερήσεις στο σκέλος των επιχορηγήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ.
Αναφορικά τώρα με την κουλτούρα συνεργασίας στη χώρα, ο κ. Ραουνάς διαπιστώνει ότι οι εταιρείες συμβούλων δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τον μέσο όρο των υπολοίπων κλάδων. Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι οικογενειακές, οι συμπράξεις μεταξύ τους αποδεικνύονται δύσκολη υπόθεση καθώς κυριαρχεί η καχυποψία για τη νέα δομή, ακόμη και για τα οικονομικά των εταιρειών, με το φόβο για …“σκελετούς στις ντουλάπες” λόγω της έλλειψης διαφάνειας σε πολλές περιπτώσεις.
Ειδικότερα στον χώρο των συμβούλων οι συνεργασίες είναι συχνές λόγω του ευρύτερου αντικειμένου τους, αλλά οι συγχωνεύσεις δεν είναι συχνό φαινόμενο, καθώς και στον συγκεκριμένο κλάδο διαπιστώνεται ένα έλλειμμα ωριμότητας.
Οι απόψεις των στελεχών διαφέρουν αρκετά όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες. Στην τριμηνιαία έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Management Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) διαπιστώνεται ότι οι σύμβουλοι θεωρούν τις συνεργασίες απαραίτητες ή εξαιρετικά σημαντικές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις συγχωνεύσεις. Ποσοστό πάνω από 41% θεωρεί τις συγχωνεύσεις χρήσιμες, αλλά όχι αναγκαίες κι ένα ποσοστό 37% δεν τις θεωρεί καν σημαντικές.
Όσον αφορά τα κίνητρα για συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, οι σύμβουλοι προκρίνουν σαφώς τη μείωση της φορολογίας, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες προτιμήσεις.
Οι σύμβουλοι φαίνεται να θεωρούν πιο χρήσιμα τα κίνητρα για την πρόσβαση σε νέες αγορές και προκρίνουν τις συνεργασίες ή τις συγχωνεύσεις με εταιρείες του εξωτερικού ενώ θεωρούν επίσης σημαντικά τα κίνητρα για την πρόσληψη και εκπαίδευση του προσωπικού σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Συμπερασματικά, η πλειονότητα των συμβουλευτικών εταιρειών δεν θεωρεί πιθανό να προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλη εταιρεία. Από την άλλη μεριά βλέπει θετικά τις συμπράξεις μέσω συνεργασιών.
Οι αβεβαιότητες
Ας σημειωθεί ότι η αισιοδοξία των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο δωδεκάμηνο περιορίστηκε αισθητά στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Δείκτης GRe+1.
Αυτό συνδέεται τόσο με την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων διεθνώς και την αύξηση των τιμών της ενέργειας όσο και με τις ανησυχίες για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά και τη συνεχιζόμενη πανδημία.
Οι σύμβουλοι υπογραμμίζουν ειδικότερα την αβεβαιότητα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και αναμένουν τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον για να διαμορφώσουν πιο ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον.