Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Πεκίνου – Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Philippines china ship
epa11533376 A handout photo made available by the Philippines Armed Forces (PAF) shows Philippine sailors watching Canada's HMCS Montreal frigate during the multilateral maritime cooperative activity (MMCA) drill in the disputed waters of the South China Sea, Philippines, 07 August 2024. The Philippines along with military units from Australia, Canada and the United States will conduct the 'multilateral maritime cooperative activity’ (MMCA) exercise within the Philippines' exclusive economic zone in the South China Sea until 08 August, according to the Philippine government's official news agency. EPA/PHILIPPINES ARMED FORCES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με εμβολισμούς σκαφών και επικίνδυνους ελιγμούς στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Φιλιππίνες κάλεσαν το Σάββατο το Πεκίνο να «σταματήσει αμέσως όλες τις προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες», αφού το κατηγόρησαν ότι «αδικαιολόγητα» τοποθέτησε φωτοβολίδες από τον -κατεχόμενο από την Κίνα- ύφαλο Σούμπι στις 22 Αυγούστου, ενώ ένα αεροσκάφος της Μανίλα πραγματοποιούσε περιπολίες.

Το ίδιο αεροσκάφος «αντιμετώπισε επίσης παρενόχληση» από ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος, ενώ πραγματοποιούσε πτήση επιτήρησης κοντά στο αβαθή Σκάρμπορο στις 19 Αυγούστου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Δράσης των Φιλιππίνων για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και διαβρώνουν περαιτέρω την εικόνα της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) με τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε η ομάδα δράσης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα σχετικά με τα περιστατικά, τα οποία συνέβησαν την ίδια εβδομάδα που η Μανίλα και το Πεκίνο κατηγόρησαν η μία την άλλη για εμβολισμούς σκαφών και επικίνδυνους ελιγμούς στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ήρθαν επίσης λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από ένα αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ του κινεζικού και του στρατού των Φιλιππίνων στα αβαθή Σκάρμπορο , παρόλο που τα δύο έθνη συμφώνησαν να «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη» και να «ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη» για την καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων διαφορών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Κίνα για την εκτόξευση φωτοβολίδων κατά του αεροσκάφους των Φιλιππίνων, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μανίλα ΜέριΚέι Κάρλσον στο X. «Μαζί με τις Φιλιππίνες, καλούμε τη ΛΔΚ να σταματήσει τις προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες που υπονομεύουν μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» ανέφερε η ίδια.

Το αεροσκάφος της Μανίλα, το οποίο ανήκε στο Γραφείο Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (BFAR), σε συντονισμό με την ακτοφυλακή, είχε ως αποστολή να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει τους λαθροθήρες που καταπατούν την αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων.

Η ομάδα κρούσης δήλωσε ότι το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο δεν προκλήθηκε, ανέπτυξε φωτοβολίδες πολλές φορές «σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση» από το αεροσκάφος της BFAR.

«Οι ενέργειές του κατέδειξαν επικίνδυνη πρόθεση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού που επέβαινε στο αεροσκάφος της BFAR», δήλωσε η ομάδα κρούσης.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει αναπτύξει μια αρμάδα σκαφών της ακτοφυλακής για να προστατεύσει αυτό που θεωρεί έδαφός της. Οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο το 2016 δήλωσε ότι οι αξιώσεις του Πεκίνου δεν έχουν καμία βάση βάσει του διεθνούς δικαίου, επιδικάζοντας μια νίκη-ορόσημο στις Φιλιππίνες που κατέθεσαν την υπόθεση.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει επτά τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει εξοπλίσει ορισμένα με ραντάρ, διαδρόμους προσγείωσης και πυραύλους εδάφους-αέρος. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο ύφαλος Σούμπι που απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα και είναι ορατός από το Θίτου, το πιο στρατηγικά σημαντικό από τα εννέα χαρακτηριστικά που κατέχουν οι Φιλιππίνες στα Σπράτλις.

«Επαναλαμβάνουμε σταθερά την έκκλησή μας προς την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να σταματήσει αμέσως όλες τις προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια των πλοίων και των αεροσκαφών των Φιλιππίνων που ασκούν νόμιμες και κανονικές δραστηριότητες» εντός της ΑΟΖ της χώρας, ανέφερε η ειδική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com