Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα – «Σαφάρι» ελέγχων για άμυνα στις ανατιμήσεις
- 09/08/2023, 09:10
- SHARE
Με εντατικούς ελέγχους κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας -συμπληρωματικών δράσεων στα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων– σχεδιάζεται η αντιμετώπιση του νέου κύματος ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο εξαιτίας των αυξήσεων στα τρόφιμα, σε ποσοστό 12,3%. Σύμφωνα με την εικόνα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τρόφιμα εξανέμισαν τα οφέλη από τις μείωση των τιμών στα ενεργειακά αγαθά. Ειδικότερα, καταγράφηκε μείωση κατά 68,9% στις τιμές του φυσικού αερίου, 20,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 16,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ και στα υγρά καύσιμα οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 15,6%.
Αντίθετη είναι η εικόνα στα τρόφιμα. Καταγράφεται αύξηση 12,3% στην ομάδα “διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά“. Οι αυξήσεις φτάνουν το 19,4% στα φρούτα, το 15,5% στα λαχανικά, το 14,4% στα γαλακτοκομικά και αυγά, το 10,9% στα κρέατα, το 10,4% στα λάδια, το 13,3% στα μεταλλικά νερά και τους χυμούς, το 9,2% σε καφέ, κακάο και τσάι, το 8,6% σε δημητριακά και ψωμί κ.ο.κ.. Εντωμεταξύ, αξιοσημείωτη αύξηση κατέργαψαν και τα φαρμακευτικά προϊόντα της τάξης του 18,7%.
Αν και τα παραπάνω στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μειωμένο κατά 53% συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,3%), διαμορφώνουν ένα ζωφερό περιβάλλον για μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών.
Σε αυτές τις συνθήκες το επιτελείο της κυβέρνησης μελετά τρόπους ενίσχυσης των εισοδημάτων και αντιμετώπισης αθέμιτων τιμολογιακών πρακτικών στην αγορά. Στο επίκεντρο είναι η περαιτέρω επέκταση του μέτρου του Market Pass έως το τέλος του έτους και συμπληρωματικά μέτρα του επιδόματος θέρμανσης και των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον ρίχνει το βάρος στην εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και όχι μόνο στα τελικά καταστήματα λιανικής πώλησης και τα supermarket ενώ γίνονται επαφές και με πολυεθνικές για την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν στην Ελλάδα.
Αυξάνονται οι έλεγχοι σε επίπεδο προμηθευτών και παραγωγών προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδιας. Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με αυτό τον τρόπο τελικά ο πληθωρισμός σιγά-σιγά θα αποκλιμακωθεί. Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις έχουν συγκεντρωθεί ήδη στοιχεία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αισχροκέρδειας από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υπολογίζεται το πραγματικό μικτό περιθώριο από την αποτίμηση των εμπορευμάτων της αποθήκης και τις καθαρές τιμές πώλησης προς τους τελικούς καταναλωτές και οι επιχειρηματίες που αισχροκερδούν τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα. Το πρώτο πρόστιμο ύψους 24.265 ευρώ έχει επιβληθεί ήδη σε μεγάλη αλευροβιομηχανία, σύμφωνα με τον υπουργό ενώ πάνω από 100.000 ευρώ πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε εστιατόρια και ξενοδοχεία που παραβαίνουν το νόμο. Επιπλέον, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία θα δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των εταιρειών που επαναλαμβάνουν κακές πρακτικές.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι τέλος του 2023. Απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση προϊόντων/υπηρεσιών όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Τα πρόστιμα κυμαίνονται 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.