Συνήγορος του Καταναλωτή: Ραγδαία αύξηση των καταγγελιών στα καταναλωτικά είδη

Συνήγορος του Καταναλωτή: Ραγδαία αύξηση των καταγγελιών στα καταναλωτικά είδη
Photo: pixabay.com
Συνολικά, οι αναφορές προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή αυξήθηκαν το 2023 κατά 20,39% έναντι του 2022.

Το 2023 καταγράφηκε μια εντυπωσιακή αύξηση στις αναφορές προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, με τις προσφυγές στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών να διπλασιάζονται σχεδόν (92,8%). Σημαντική αύξηση κατά 80% παρατηρήθηκε και στις αναφορές στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με τη συνάντηση εργασίας του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, οι αναφορές στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 79,6% και κατά 53% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Συνολικά, οι αναφορές προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή αυξήθηκαν το 2023 κατά 20,39% έναντι του 2022 (από 13.889 σε 16.721), ενώ το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν ήδη υποβληθεί 43% περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, παρευρέθησαν επίσης η Αναπληρώτρια Συνήγορος κα Βάσια Μπώλου και ο Βοηθός Συνήγορος κ. Ευθύμιος Τσίγκας. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για το έργο της Αρχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία λόγω της αυξημένης πίεσης από τις αναφορές και της υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Αρχή επιτυγχάνει την επίλυση των αναφορών σε ποσοστό σχεδόν 80% (67,70% υπέρ καταναλωτή, 12,08% υπέρ προμηθευτή), επιβεβαιώνοντας την υψηλή αποτελεσματικότητα των διαμεσολαβητικών υπηρεσιών της.

Οι εμπορικοί κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (36,2%), των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (19,6%) και της ενέργειας και ύδρευσης (17,1%).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών και στελέχωσης, ώστε η Αρχή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: