«Σύννεφα» για τις startups ηλεκτροκίνητων οχημάτων – Τι υποστηρίζει ο πρώην CFO της Ford

«Σύννεφα» για τις startups ηλεκτροκίνητων οχημάτων – Τι υποστηρίζει ο πρώην CFO της Ford
Photo: pixabay.com
Ήταν μια κακή χρονιά μέχρι στιγμής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν ηλεκτρικά οχήματα. Και θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη.

Του Steve Mollman

Ήταν μια κακή χρονιά μέχρι στιγμής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν ηλεκτρικά οχήματα. Και θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) δεν αυξάνονται. Αυξάνονται, παρά την επιβράδυνση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο περίμεναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Ο ρυθμός που περίμεναν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες απλώς δεν είναι εκεί», δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ford, Mark Fields, στο Squawk on the Street του CNBC την Παρασκευή. Αυτός, προσέθεσε, είναι ο λόγος που βλέπουμε μειώσεις τιμών, αύξηση των αποθεμάτων και αυξημένα κίνητρα από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι πρώτοι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, σημείωσε, έχουν διαφορετικά κριτήρια αγοράς -όπως η καινοτομία και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις- από τους μέσους αγοραστές. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αγοράσει τα οχήματά τους και τώρα οι κατασκευαστές EV πρέπει να κερδίσουν τους καθημερινούς καταναλωτές που εστιάζουν περισσότερο στο κόστος και την ευκολία. Για αυτούς, ο χρόνος φόρτισης και οι ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης είναι κρίσιμα ζητήματα, εκτός από το κόστος επισκευής και την αξία μεταπώλησης.

«Ο καταναλωτής στην κύρια αγορά θα πει, ‘ξέρετε τι, όταν βρείτε λύσεις σε όλα αυτά τα πράγματα, τότε θα το σκεφτώ πραγματικά’», είπε ο Fields. «’Αλλά μέχρι τότε, είτε θα παραμείνω με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μου, είτε εναλλακτικά με τα υβριδικά’, μια πραγματικά εξαιρετική λύση για τους καταναλωτές αυτή τη στιγμή».

Οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων εκτινάσσονται στα ύψη προς όφελος της Toyota, η οποία πρωτοστάτησε στην τεχνολογία και έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μετάβαση στα EV θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι πίστευαν πολλοί. Η Ford απολαμβάνει επίσης αυξανόμενες πωλήσεις υβριδικών και σκοπεύει να προσφέρει περισσότερα τέτοια οχήματα, παρόλο που επιβραδύνει τα σχέδιά της στα EV λόγω ασθενέστερων πωλήσεων από τις αναμενόμενες.

Αλλά ο Fields δεν έχει αμφιβολίες ως προς τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Η μετάβαση θα γίνει σίγουρα, αλλά θα διαρκέσει περισσότερο», είπε. Κι αυτό συνιστά μια δυσκολία για τους κατασκευαστές EV που λανσαρίστηκαν τα τελευταία χρόνια με την προσδοκία της ταχύτερης υιοθέτησης αυτών των οχημάτων.

«Με αυτό το μακρύτερο μονοπάτι, αρκετοί από αυτούς τους κατασκευαστές θα αντιμετωπίσουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα και αυτό το βλέπετε να συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Την περασμένη Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η αντίπαλος της Tesla, Fisker, προσέλαβε συμβούλους αναδιάρθρωσης για να βοηθήσουν με μια ενδεχόμενη κατάθεση αίτησης πτώχευσης. Οι μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων υποχώρησαν κατά περίπου 50% την επόμενη μέρα. Ανέκαμψαν κάπως την Παρασκευή, αφότου η Fisker δήλωσε ότι «συχνά» συνεργάζεται με εξωτερικούς συμβούλους και ότι επικεντρώνεται στην προσπάθεια συνεργασίας με μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να είναι η Nissan.

Αλλά η κεφαλαιοποίηση της Fisker ανέρχεται μόλις στα 97 εκατομμύρια δολάρια, από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Κινδυνεύει να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τον περασμένο μήνα περιέκοψε θέσεις εργασίας και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην μπορέσει να συνεχίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com