Σύνοδος Κορυφής – Το προσχέδιο της απόφασης: Απέραντο hot spot η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής – Το προσχέδιο της απόφασης: Απέραντο hot spot η Ελλάδα
AppleMark

Κλείνει ο «βαλκανικός δρόμος» - Μεγάλη βοήθεια για την Ελλάδα προβλέπει η απόφαση, τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό το οποίο υπογράφει και η Ελλάδα.  Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΕΕ υπόσχεται «να κάνει το μάξιμουμ» υπέρ της Ελλάδας, χώρας που κινδυνεύει να γίνει πάρκινγκ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών.

Προβλέπεται επίσης η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά).

Οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας
Η Ευρώπη θα αποφασίσει, επίσης, μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα υπολογίσουν απλώς το κόστος των αποφάσεων: «πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση πολύ σοβαρή», αναφέρει επί λέξει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

“Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις αποφάσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα επιχειρήσει να διασώσει την ζώνη Σένγκεν από την διάλυση. Καταρχήν θα αποφασίσουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο στα ελληνικά σύνορα, τα οποία θα φυλάξουν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που θα έρθουν από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη Μαρτίου.

«Οι χώρες μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν απολύτως στην έκκληση της Frontex, το αργότερο την 1η Απριλίου», γράφει το κείμενο συμπερασμάτων.

Στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα ορισμένων χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως «ως το τέλος του έτους», όπως γράφει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

keimeno-1

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», σημείωσε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς, μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ’ όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νταβούτογλου: Μόνος τρόπος η αλληλεγγύη
Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας μέσα σε τρεις μήνες, παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το αντίστροφο.

«Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σήμερα συζητείται το μέλλον της Ευρώπης και ότι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ποιές είναι οι προκλήσεις.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ήταν «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι η ένταξή της θα ήταν επιτυχία για την ΕΕ και σημείο καμπής για τις μεταξύ τους σχέσεις.