Σύντομα ίσως ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήρια

Σύντομα ίσως ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήρια
epa04253141 British passports in London, Britain, 13 June 2014. The Home Office has said on 12 July that to help clear the huge backlog of passport applications it will scrap charges for urgent renewals. Some 30,000 people have been impacted by the delays. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών δεν περιλαμβάνει χαρτιά, χάση σε μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το πρόγραμμα KTDI (Known Traveler Digital Identity) θα επιτρέψει στους χρήστες να πετούν χωρίς έγγραφα μεταξύ διεθνών προορισμών. Οι δοκιμές για το σύστημα είναι σε εξέλιξη και οι επιβάτες που έχουν εγγραφεί στο πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Καναδά και Ολλανδίας χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο αντί για ένα διαβατήριο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύστημα αεροπορικών ταξιδιών βρίσκεται υπό πίεση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των επιβατών ξεπερνά την αύξηση της χωρητικότητας των αερολιμένων. Το KTDI στοχεύει στην επιτάχυνση της ροής των επιβατών στα αεροδρόμια και στη μείωση του κινδύνου απάτης σε διασυνοριακό επίπεδο.

«Μέχρι το 2030, οι αφίξεις διεθνών αερομεταφορών αναμένεται να φθάσουν τα 1,8 δισ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 50% από το 2016. Σύμφωνα με τα σημερινά συστήματα, τα αεροδρόμια δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτή την ανάπτυξη», λέει ο Christoph Wolff, επικεφαλής κινητικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Αυτό το σχέδιο προσφέρει μια λύση. Χρησιμοποιώντας μια διαλειτουργική ψηφιακή ταυτότητα και άλλες τεχνολογίες του KTDI, προσφέρουμε στους ταξιδιώτες μια ολιστική απάντηση για ασφαλή και απρόσκοπτα ταξίδια. Αυτό θα διαμορφώσει το μέλλον της αεροπορίας και της ασφάλειας».

Πηγαίνοντας με το ρεύμα

Οι επιβάτες που φτάνουν στα συμμετέχοντα αεροδρόμια θα έχουν ήδη τα δεδομένα ταυτότητάς τους κρυπτογραφημένα και θα αποθηκεύονται στο κινητό τους τηλέφωνο, αντί για ένα μικροτσίπ διαβατηρίου.

Σχετικές πληροφορίες αποστέλλονται στις αεροπορικές εταιρείες, στις συνοριακές αρχές και σε άλλους, πριν φτάσουν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο. Απαιτείται ατομική συναίνεση κάθε φορά που αποστέλλονται τα δεδομένα, γεγονός που δίνει στους ταξιδιώτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων από το υπάρχον σύστημα διαβατηρίων.

Με τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας- όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ή η αναγνώριση προσώπου- οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτη και χωρίς χαρτιά διέλευση από τις αναχωρήσεις, στην πτήση τους και κατά την άφιξή τους στον προορισμό τους.

Μια στιγμή- ορόσημο

Οι δοκιμές του προγράμματος KTDI πραγματοποιούνται μέσα στο 2019, με το πρώτο ψηφιακά τεκμηριωμένο ταξίδι από άκρο σε άκρο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020.

Η επιτάχυνση της ροής των επιβατών μέσω των παγκόσμιων αερολιμένων θα μπορούσε να απαλύνει την πίεση σε μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών πρόκειται να εκτοξευθεί κατά την επόμενη δεκαετία.

Η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αντιπροσωπεύοντας το 57% όλων των διεθνών αφίξεων το 2030.

Το πρόγραμμα KTDI θα μπορούσε να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση του αριθμού των επιβατών. Αλλά η υιοθέτηση των ταξιδιών χωρίς χαρτιά σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα είναι χωρίς τις προκλήσεις της.

Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών, των προμηθευτών τεχνολογίας, της αεροπορικής βιομηχανίας, των συνοριακών αρχών και άλλων, για τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων ασφάλειας και προστασίας δεδομένων για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική συνεργατική προσπάθεια μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών στον Καναδά και την Ολλανδία, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλους ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των αεροπορικών ταξιδιών.

Πηγή: World Economic Forum