Σύψας: Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές
- 04/02/2021, 09:26
- SHARE
Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας και ιδίως στην Αττική έχει προβληματίσει κυβέρνηση και επιστήμονες οι οποίοι επεξεργάζονται τα επόμενα βήματα με αυστηρότερα μέτρα προκειμένου η κατάσταση να μην βγει εκτός ελέγχου.
Όπως τονίζουν τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και επιστήμονες, τα ημερήσια δεδομένα παρακολουθούνται με προσοχή συλλέγοντας στοιχεία μέχρι και την Παρασκευή, όταν και αναμένεται η εισήγηση των ειδικών για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρουμε προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας πριν την εκδήλωση τρίτου κύματος στην χώρα μας.
Στο τραπέζι είναι πλέον βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα που κυμαίνονται μεταξύ αυστηροποίησης και καθολικού lockdown. Ωστόσο συζητείται και το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων τα οποία θα αφορούν στις περιοχές, κυρίως της Αττικής, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή και μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκου Σύψα ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Τετάρτη, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως «ο κορωνοϊός επελαύνει», καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων», ειδικά για τον κεντρικό Τομέα της Αθήνας, αλλά και για άλλες πόλεις της περιφέρειας: «Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το “κόκκινο” ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, όπως είναι το Λασίθι, η Ανδραβίδα και η Χαλκίδα μπήκαν στο “κόκκινο”», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την Αττική συγκεκριμένα, περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία που έχουμε
Το πρωί της Πέμπτης, πάντως, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα στοιχεία, όπως είπε είναι «καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά» σημειώνοντας πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα». Συμπλήρωσε δε πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Επίσης σχολίασε τα σενάρια για την λήψη μέτρων στην Αττική και συγκεκριμένα την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως είπε, ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά». Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το ‘ακορντεόν’, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά». «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση σήμερα γνωστοποίησε ότι θα τεθεί και στη χώρα μας ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς, ωστόσο, να μιλήσει για συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θα τεθεί το όριο.
Όσον αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Σύψας εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.
Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.