ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν φταίμε εμείς για την παγκόσμια οικονομική αναταραχή»

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν φταίμε εμείς για την παγκόσμια οικονομική αναταραχή»

Η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής στις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Με μια ανακοίνωση έξι σημείων απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο, όταν και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί ως παράγοντας αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «τις συνεχείς προσπάθειες απαξίωσης των μετοχών που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο, με τη μέθοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης, αλλά και από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές».

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επιφυλάσσεται να εξετάσει «τη δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ως ολέθρια τη «μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο προς όφελος των τραπεζιτών που προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΚΤ».

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει τα μνημόνια αλλάζοντας την οικονομική πολιτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και την αποπληρωμή τού υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων σε ευρωπαϊκό (και όχι διμερές) επίπεδο, στο πλαίσιο ενός συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και αειφορίας.

Απαντώντας και στην κυβέρνηση και αναλύοντας το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, το Τμήμα Οικονομικής πολιτικής αποκρούει τις κυβερνητικές θέσεις και επικαλούμενο πέντε γεγονότα επισημαίνει:

«Γεγονός 1
Τα χρηματιστήρια υποχωρούν παγκοσμίως, κάτι που βέβαια δεν οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη διάχυτη ανησυχία για τις ευρύτερες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος η ευρωπαϊκή οικονομία να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση το προσεχές διάστημα, μετά και τη δημοσιοποίηση πολύ ανησυχητικών στοιχείων για την ίδια τη γερμανική οικονομία, ενώ το φαινόμενο του αποπληθωρισμού είναι προ των πυλών για το σύνολο της ευρωζώνης. Παράλληλα, η αναμενόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω του ενδεχόμενου να προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τέλος, υπενθυμίζουμε την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας και την απόφαση της αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Fed να διακόψει την παρεχόμενη ρευστότητα, εξελίξεις που επιδεινώνουν την ήδη κακή εικόνα των διεθνών αγορών, καθώς η παγκόσμια ρευστότητα «εξαερώνεται» και η οικονομία μοιάζει κλειδωμένη σε μια «μόνιμη στασιμότητα» (secular stagnation).

Γεγονός 2
Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, κάποιοι εκ των οποίων τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ μιας εκτεταμένης διαγραφής χρέους, λύση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας. Παράλληλα, καίτοι γνωρίζουν βέβαια τις δημοσκοπήσεις, που από τα μέσα Σεπτεμβρίου δείχνουν σταθερά μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Οι παραπάνω αναφορές δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Γεγονός 3
Η αναταραχή στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που έχει πάρει τη μορφή μαζικής εξόδου κεφαλαίων, με συνέπεια την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων και την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων (yields) των ελληνικών ομολόγων, επήλθε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους οικονομικούς κύκλους, είναι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο “άρμα” της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν αποτύχει παταγωδώς στους διακηρυγμένους στόχους του προγράμματος, σε συνδυασμό με το ευφυολόγημα για τη “βιωσιμότητα” του χρέους, τη στιγμή που τα πραγματικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τελείως διαφορετική και παραμένει κρίσιμη ή, καλύτερα, εκρηκτική.

Γεγονός 4
Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, η Ελλάδα επρόκειτο μέσα από το Success Story να αποδεσμευτεί πλήρως από τα Μνημόνια. Οι συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών ισχυρισμών από την πλευρά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ουσιαστικά αναφέρονται σε νέο Μνημόνιο, όποιο όνομα και αν του δώσουν, υπονόμευσαν πλήρως την αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι των ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν πλέον κάθε λόγο να θεωρούν ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο αξιόπιστες όσο οι τυμπανοκρουσίες για το «τέλος της εποχής των Μνημονίων».

Γεγονός 5
Ειδικά για την καταβαράθρωση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο, σημαντικό αρνητικό ρόλο έπαιξε η ολέθρια μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο προς όφελος των τραπεζιτών, που προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, ψήφισαν εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και τα χάρισαν όλα στους τραπεζίτες, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύψουν χωρίς κόστος τις κεφαλαιακές ανάγκες, που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε τη ρύθμιση, αντιπρότεινε σε περίπτωση χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου να εκδίδονται μετοχές ισόποσης αξίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο. Σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών αρχών για την τροπολογία, που ουσιαστικά χαρίζει στους τραπεζίτες 2-3 δισ. σε βάθος μερικών χρόνων, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως υπήρχε συμφωνία. Αυτό, όμως, διαψεύστηκε πανηγυρικά από την πλευρά της ΕΚΤ και της EBA, που θεωρούν ότι αν χρησιμοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος με τον τρόπο που ψηφίστηκε, θα αποτελεί κρατική ενίσχυση, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο. Είναι σαφές ότι το κύμα πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον αναβαλλόμενο φόρο, σε συνδυασμό με φήμες ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια για νέα ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, κάτι που θα προκαλέσει υποτιμητική κερδοσκοπία και ζημία (dilution) των σημερινών μετόχων, δηλαδή και του Ελληνικού Δημοσίου».