ΣΥΡΙΖΑ: Εκτιμούμε τον Σταύρο Δήμα αλλά «δεν είναι θέμα προσώπου»
- 09/12/2014, 13:50
- SHARE
«Απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης» σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Τον εκτιμώ και εγώ. Όπως έχουμε πει, όμως, δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε εμείς», δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, μετά την ανακοίνωση της επιλογής του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα της άμεσης διεξαγωγής εκλογών.
«Ο κ. Δήμας είχε και τις πόρτες του ανοιχτές, όταν ήταν υπουργός, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση ας πούμε μια καλή κουβέντα, αλλά τα διλήμματα είναι ιστορικών διαστάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν σχολίασε προς το παρόν την επιλογή του Σταύρου Δήμα, αλλά χαρακτήρισε την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως «απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης, να επισπεύσει τις εκλογές».
Μιλώντας σε εκδήλωση- παρουσίαση της ΕΕΚΕ για τον Τουρισμό και του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «παραδοχή από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο» και τόνισε: «Η επίσπευση των διαδικασιών για τη προεδρική εκλογή από μια Βουλή πολιτικά απονομιμοποιημένη, αλλά και αδύναμη να δώσει την ευρεία συναίνεση που απαιτεί ο νομοθέτης για την εκλογή ΠτΔ, ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη λαϊκή ετυμηγορία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «στις 29 Δεκέμβρη τερματίζεται η καταστροφική δράση της δικομματικής κυβέρνησης των μνημονίων» και «το νέο έτος θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία και μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε:
«Η επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που επί της ουσίας εδώ και καιρό ζητά η αντιπολίτευση, με τη κυβέρνηση να το αρνείται ως δήθεν πρόταση αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, έγινε χθες πρωτοβουλία της κυβέρνηση εξ ανάγκης και όχι από επιλογή. Γιατί η πολιτική της έχει φτάσει πια σε καταστροφικά αδιέξοδα. Γιατί η αντίδραση της κοινωνίας σ’ αυτή την πολιτική έχει προσλάβει καθολικό χαρακτήρα. Ο λαός και οι πολίτες είναι που υποχρεώνουν τη συγκυβέρνηση σ’ αυτή την αναδίπλωση και τη φυγή προς τα μπρος. Κι από την άποψη αυτή, η επίσπευση των εξελίξεων αποτελεί μια σημαντική λαϊκή και δημοκρατική νίκη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, εκτίμησε ότι «στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν δυο ξεκάθαρα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την πατρίδα μας: Από τη μια το σχέδιο του κ. Σαμαρά, που θέλει το Μνημόνιο καθεστώς. Όπως περιγράφεται άλλωστε στα emails προς την τρόικα και από τις αποκαλύψεις για το ασφαλιστικό, τις περικοπές, τους νέους φόρους. Από την άλλη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα, με σιγουριά και ασφάλεια, από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης όπως το περιγράψαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
Μηλιός: Εκλογές για τη διαμόρφωση νέου οικονομικού πλαισίου
«Το θέμα της επίσπευσης εκλογής Προέδρου είναι από τη δική μας μεριά καλοδεχούμενο. Ήδη είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή και την ολοκλήρωση του έργου που επιτελεί και εμείς θεωρούμε καταστροφικό. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ζήτημα προσώπου», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παππά στον ραδιοσταθμό Βήμα, ο Γιάννης Μηλιός.
Για την παράταση του Μνημονίου και την προληπτική γραμμή στήριξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένας εκ των υπευθύνων της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, είπε πως «εμείς δεν προσυπογράφουμε καμία από τις δύο αιτήσεις, διότι ακόμη και η προληπτική γραμμή, όπως έχει σχεδιαστεί, σημαίνει συνέχιση της λιτότητας. Με δική μας κυβέρνηση, είναι θέμα λαϊκής κυριαρχίας να τελειώσει η λιτότητα και αυτό θα κληθεί να ψηφίσει ο λαός. Είναι η εθνική κυριαρχία πάνω από οποιαδήποτε τρόικα στην Ευρώπη και επομένως θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για να έχουμε μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους. Επειδή είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών- και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση και γι’ αυτό υπάρχει ένταση- παρά τις διαφορές απόψεων, υπάρχει μια κοινή βάση και κάθονται στο τραπέζι. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον τους και πιστωτικό γεγονός να μην υπάρξει και άλλη χρηματοπιστωτική κρίση και γι’ αυτό η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και θα καταλήξουμε σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα σέβεται τις ανάγκες του ελληνικού λαού».