ΣΥΡΙΖΑ: Η ΠΓ έθεσε εκτός την υποψηφιότητα Κασσελάκη – Οι αποφάσεις για το συνέδριο
- 30/10/2024, 17:49
- SHARE
Δυναμώνουν τα «τύμπανα του πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Τετάρτη να αποφασίζει να θέσει εκτός διεκδίκησης για την προεδρία την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.
Στην απόφαση της ΠΓ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, σημειώνεται πως ξεκάθαρα με αιχμές εις βάρος του τέως προέδρου πως «τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη».
Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως η ΠΓ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου στις 8-10 Νοεμβρίου στο χώρο ΓΚΑΖΙ Live.
Όπως αποφάσισε η ΠΓ, « στο συνέδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής», ενώ σχετικά με τους υποψήφιους προέδρους ανέφερε ότι οι τελικές υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο, μετά το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.
Σύμφωνα με πηγές, η Θεοδώρας Τζάκρη, εκπροσωπώντας την πλευρά Κασσελάκη αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει το συνέδριο υβριδικά, καθώς όπως τόνισε, δεν θα μπορούν όσοι συμμετέχουν ψηφιακά να ψηφίσουν μυστικά, όταν οι παρόντες θα ψηφίζουν σε κάλπη. Η πλευρά Κασσελάκη αναμένεται να ζητήσει να τεθεί σε ψηφοφορία η απόρριψη της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.
Σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση η Θεοδώρα Τζάκρη θα απαντήσει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία συνεδριάζει αύριο.
Το διαδικαστικό σκέλος της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας καταψηφίστηκε από τέσσερα μέλη, τη Ρένα Δούρου, την Ολυμπία Τελιγιορίδου, τον Πάνο Ρήγα και το Νίκο Σκορίνη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είναι αρμόδια η ΠΓ να αποφασίζει για οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου.
Η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε ολόκληρη την απόφαση, τόσο το πολιτικό όσο και το οργανωτικό σκέλος.
Στην απόφαση της ΠΓ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνονται τα εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά συγκροτημένα, δημοκρατικά, με συλλογικότητα και με απόλυτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων στο έκτακτο συνέδριό και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και τις καταστατικές προβλέψεις. Στο συνέδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής.
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες.
Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός, ώστε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την εντολή των Ελλήνων πολιτών για αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας ένα στιβαρό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να οργανώσει την κοινωνικά αναγκαία και απαραίτητη προοδευτική αντεπίθεση, προασπίζοντας τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας και της χώρας, και μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.