ΣΥΡΙΖΑ: Ο «έκπτωτος» αλλά «παρών» Κασσελάκης και οι «προβοκάτσιες»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «έκπτωτος» αλλά «παρών» Κασσελάκης και οι «προβοκάτσιες»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη, με 163 ναι, 120 όχι και 3 άκυρα-λευκά. Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας.

«Έκπτωτο» με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά και μία αποχή έκρινε την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα η απόφασή της αναφέρει: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Αντιδράσεις και Ένταση στα Γραφεία του Κόμματος

Η απόφαση της ΠΓ προκάλεσε αναταραχές τόσο εντός του κόμματος όσο και έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου, όπου οπαδοί του Κασσελάκη αποδοκίμασαν κορυφαία στελέχη. Η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε την απόφαση, κάνοντας λόγο για αντικαταστατική διαδικασία και χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «ιστορικό και πολιτικό ατόπημα».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν πριν από την ψηφοφορία, καθώς συγκεντρωμένοι οπαδοί του Κασσελάκη εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τα στελέχη του να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η συνεδρίαση της ΠΓ συγκλήθηκε εκτάκτως από τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, μετά από αίτημα του Κασσελάκη σχετικά με την παραμονή του στην προεδρία του κόμματος. Στη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Παππά, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη με αιχμηρά σχόλια από μέλη του κόμματος.

Κασσελάκης: «Είμαι εδώ»

Την πρώτη του παρέμβαση μετά την πρόταση μομφής έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα σε ανάρτήσή του αναφέρει: «Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: