SKAG: Επενδύει στην έμπνευση του καταναλωτή
- 24/04/2023, 17:17
- SHARE
Το rebranding και την καινούρια φιλοσοφία που διακατέχει την SKAG παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας, η οποία μέσα στο 2023 σχεδιάζει νέες επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μισό εκατομμύριο αφορά τη στρατηγική επικοινωνίας και 3 εκατ. ευρώ την απόκτηση εκτυπωτικής μηχανής, μοναδικής στην Νότια Ευρώπη που θα βασίζεται στο cloud και θα δώσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού ξεκλειδώνοντας νέες αγορές.
Στα σκαριά βρίσκονται ταυτόχρονα επενδύσεις σε ΑΠΕ έτσι ώστε η ελληνική επιχείρηση να έχει 100% ενεργειακή αυτονομία και να αποφύγει το ρίσκο των διακυμάνσεων στις τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η SKAG ολοκλήρωσε την τριετία 2019-2022 επενδύσεις της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Σήμερα στα εργοστάσιά της απασχολούνται 103 εργαζόμενοι και παράγονται πάνω από 900 κωδικοί, 70.000 τετράδια τη μέρα, 25.000 κλασέρ γραφείου/ημέρα, 15.000 ντοσιέ λάστιχο/ ημέρα και 20.000 μπλοκ γραφής/ ημέρα.
«Η νέα εποχή στην οποία μπαίνουμε σηματοδοτεί μια νέα δυνατότητα που θα δώσει φτερά στην εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 1956 από τους Αμπελοκήπους και καταγράφει 67 χρόνια ανάπτυξης. Μόνο το 6% των εταιρειών παγκοσμίως καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 50 χρόνια και εμείς έχουμε πάρει το δρόμο προς τα 100» ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SKAG, Πόπη Σκαγιά.
Για την ιστορία το πρώτο εργοστάσιο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 1978, από το 1990 εξάγει κλασέρ στο εξωτερικό – μέσα σε τρία χρόνια αντιπροσώπευαν το 25% του τζίρου – και από το 2012 άρχισε να υλοποιεί επενδύσεις σε ψηφιακά μηχανήματα.
«Μπορούμε να παράξουμε τρεις και τέσσερις φορές την παραγωγή της Ελλάδας. Βασικός ανταγωνιστής μας είναι η Τουρκία και ακολουθεί η Κίνα η οποία είναι διαχειρίσιμη. Σε ότι αφορά την Τουρκία, μπορεί να μην είναι στην ΕΕ, αλλά έχει μηδενικούς δασμούς από Ελλάδα. Στην πράξη αυτή σημαίνει ότι εισάγονται τετράδια με 17 λεπτά, όταν από τη SKAG ένα τετράδιο φεύγει για το εξωτερικό στα 75 λεπτά. Για ένα ευρώ που παράγουμε, αυτό επιστρέφει τέσσερις φορές στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα» πρόσθεσε η κα Σκαγιά.
Εκτός από την Κύπρο που αποτελεί την πιο δυνατή αγορά από πλευράς απορρόφησης όγκου παραγωγής, το brand SKAG έχει παρουσία σε Βαλκάνια -Ρουμανία, Βουλγαρία – Μάλτα, Ιαπωνία, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 10% του τζίρου και η εταιρεία είναι market leader στον κλάδο με μερίδιο αγοράς 45%.
Η νέα εποχή
Στις επενδύσεις άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για την απεικόνιση της μάρκας μέσα από μια 360 στρατηγική αναφέρθηκε ο Θοδωρής Σκαγιάς, CFO & Procurement Director, SKAG, τονίζοντας πως έφτασε έπειτα από 7 δεκαετίες η ώρα η οικογενειακή επιχείρηση να νοικοκυρέψει την εικόνα της.
«Από έρευνα που τρέξαμε προέκυψε ότι ο κόσμος νόμιζε ότι το Σούπερ Διεθνές είναι κάτι διαφορετικό από τη SKAG. Έχουμε αρκετά διαφορετικά brands κάτω από την ίδια ομπρέλα και έπρεπε να γίνει ενοποίηση για να έχει ο καταναλωτής μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θέλουμε να είμαστε ένας σύμμαχος στο ταξίδι της γνώσης και βγαίνουμε στην αγορά με motto “SKAG Get inspired” το οποίο βασίζεται σε 4 πυλώνες ανάπτυξης: μάθηση, οργάνωση, δημιουργία και παιχνίδι» πρόσθεσε ο κ. Σκαγιάς.
Όπως είπε η ασφάλεια, η αντοχή και η βιωσιμότητα αποτελούν τα στοιχεία που κάνουν το brand SKAG να ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού. Εστιάζοντας στην βιωσιμότητα υπογράμμισε πως από το 1973 ανακυκλώνουν χαρτί, pp, pvc, μέταλλο και χρησιμοποιούν χαρτί το οποίο δεν περιέχει χλώριο.
«Το δικό μας χαρτί λευκαίνει με όζον και οξυγόνο. Καλλιεργούνται συγκεκριμένα δάση για την παραγωγή χαρτιού, δίχως να επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον. Διεξάγουμε ειδικά τεστ με το χημείο του κράτους ώστε το πλαστικό εξώφυλλο στα τετράδια να μην περιέχει κάδμιο γιατί τα παιδιά το βάζουν στο στόμα τους και είναι μια ουσία καρκινογόνα».
Τις υψηλές επιδόσεις στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης επιβεβαιώνει άλλωστε και η πρόσφατη διάκριση “sustainable company 2023” όπου η SKAG ήταν μεταξύ των 35 εταιρειών που πιστοποιήθηκαν από τις οποίες 32 ήταν εισηγμένες.
Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν εξετάζεται το σενάριο εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, η κα Σκαγιά ήταν κατηγορηματική: «Σοφά δεν μπήκαμε στο Χρηματιστήριο. Δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει». Εξίσου κατηγορηματική ήταν και όταν τοποθετήθηκε για τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με την JUMBO: «Έχει υπάρξει μια δικαίωση ηθική, ωστόσο, είμαστε σε αναμονή, διότι χάσαμε 2 εκατ ευρώ τζίρο από τα σχέδια μας που αντέγραψε η JUMBO».
Η αγορά και οι εκτιμήσεις
Σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις που ακολούθησαν, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SKAG ανέφερε πως η πρώτη ανατίμηση έγινε το 2021 και η δεύτερη το 2022 – στο 25% συνολικά και οι δύο.
«Στόχος μας είναι να μην προχωρήσουμε φέτος σε νέες ανατιμήσεις και να κρατήσουμε σταθερά τις τιμές σε όλη τη γκάμα των προϊόντων. Η ελληνική οικογένεια είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση. Θετική εξέλιξη είναι η μείωση του πληθωρισμού και η πτώση στις τιμές των πρώτων υλών. Όπου μπορούμε θα μειώσουμε και εμείς τις τιμές σταδιακά, όταν φύγει το στοκ που έχουμε αγοράσει σε υψηλές τιμές. Θέλουμε να είμαστε value for money. Ο καταναλωτής να αγοράζει ένα τετράδιο και να βγάζει όλη τη χρονιά» τόνισε ο κ. Σκαγιάς, αποκαλύπτοντας πως ο στόχος που έχει τεθεί για την τρέχουσα χρονιά είναι ο όγκος να κινηθεί +13% συγκριτικά με το 2022, το οποίο μεταφράζεται σε +10% σε τζίρο.
Η αρχειοθέτηση αγγίζει το 40%, το τετράδιο το 35%, ένα 20% είναι η κατηγορία create και 5% το παιχνίδι. Πολύ δυνατά κινείται η αγορά της συσκευασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει συνεργασία με τα περισσότερα βιβλιοπωλεία, τα οποία ανέρχονται πανελλαδικά σε 2.500.
Το δημογραφικό αλλάζει τα δεδομένα
Η ψηφιοποίηση και η σταδιακή καθιέρωση του edu-tech αναμένεται να επηρεάσουν το παραδοσιακό χαρτί. Παράμετρος η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί είναι το δημογραφικό πρόβλημα που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως τη δεκαετία του ’80 η SKAG παρήγαγε 32 εκατομμύρια τετράδια, όταν ο πληθυσμός ήταν στα 6,5 εκατομμύρια, αλλά το 40% ήταν παιδιά. Από τις 380.000 γεννήσεις σήμερα έχουμε πέσει στις 72.000 με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που ένα μεγάλο ποσοστό των παραγόμενων προϊόντων τους απευθύνονται σε μικρότερα ηλικιακά κοινά.
«Για το δημοτικό θα συνεχίσουν τα τετράδια να χρησιμοποιούνται γιατί το χέρι πρέπει να μάθει να γράφει. Το πολύ να πέσει η παραγωγή κατά 10% το χρόνο. Η χασούρα του τετραδίου καλύφθηκε από τα προϊόντα αρχειοθέτησης. Δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές. Κάνουμε διαρκώς έρευνες και εξετάζουμε αρνητικά πιθανά σενάρια έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα» κατέληξε η κα Σκαγιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: