Σκάνδαλο FTX: Η πρώην του Μπάνκμαν-Φριντ μαθαίνει την ποινή καταδίκης της

Σκάνδαλο FTX: Η πρώην του Μπάνκμαν-Φριντ μαθαίνει την ποινή καταδίκης της
epa10770324 FTX founder Sam Bankman-Fried departs a United States federal courthouse following a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το πρώην στέλεχος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Καρολάιν Έλισον, πρόκειται να καταδικαστεί την Τρίτη για τον ρόλο της στην κλοπή από τον φυλακισμένο πρώην φίλο της, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών από το πτωχευμένο πλέον ανταλλακτήριο.

Η Έλισον έχει δηλώσει ένοχη για επτά κακουργηματικές κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας και κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος καταδικάστηκε για απάτη και άλλες κατηγορίες πέρυσι και εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών που απορρέει από την κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο του 2022.

Κατά την ακρόαση της καταδίκης της που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ενώπιον του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν στο Μανχάταν, η Έλισον θα μάθει πόση επιείκεια θα κερδίσει από τη συνεργασία της με τους εισαγγελείς.

Η Έλισον, 29 ετών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτίσει πολύ λιγότερο χρόνο φυλάκισης από ό,τι ο Μπάνκμαν-Φριντ. Τα εγκλήματα για τα οποία ομολόγησε την ενοχή της επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 110 ετών.

Οι δικηγόροι της έχουν υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης λόγω της συνεργασίας της. Χωρίς να συστήσει συγκεκριμένη ποινή φυλάκισης, το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, το οποίο απήγγειλε τις κατηγορίες, προέτρεψε επίσης τον Κάπλαν να είναι επιεικής με την Έλισον, επικαλούμενο την «εξαιρετική» συνεργασία της και την έκφραση μεταμέλειας.

«Καθώς η FTX κατέρρεε, ο Μπάνκμαν-Φριντ επέμενε να αρνείται δημοσίως τη γνώση και την υπαιτιότητα. Η Έλισον, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε ανακούφιση που αποκαλύφθηκε η απάτη και την ευθύνη για το σφάλμα της» έγραψαν οι εισαγγελείς σε μια δικαστική κατάθεση στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Έλισον συναντήθηκε μαζί τους περίπου 20 φορές για να τους βοηθήσει να συνθέσουν το κουβάρι της FTX και να καταθέσουν την υπόθεσή τους κατά του Μπάνκμαν-Φριντ.

Ακόμα, έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Μπάνκμαν-Φριντ ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 32χρονος οδήγησε την έκρηξη των τιμών των κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια καθαρή αξία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 ύψους, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Έγινε γνωστός ως γενναιόδωρος δωρητής σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και Δημοκρατικούς πολιτικούς.

Ο πλούτος του εξανεμίστηκε όταν η FTX κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 εν μέσω ενός καταιγισμού αναλήψεων από πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com