Σκανδιναβία: Για η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν συμφέρει τις εταιρείες; – Το παράδειγμα της Fortum

Σκανδιναβία: Για η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν συμφέρει τις εταιρείες; – Το παράδειγμα της Fortum
Photo: pixabay.com
Η νέα ζήτηση στις σκανδιναβικές χώρες τα επόμενα 5-10 χρόνια θα καλυφθεί με νέα χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Η κατασκευή νέας δυναμικότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεν είναι προς το παρόν εμπορικά βιώσιμη, με βάση τις τρέχουσες προοπτικές της σκανδιναβικής αγοράς ενέργειας με χαμηλές τιμές, δήλωσε τη Δευτέρα η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε τη Δευτέρα μια διετή μελέτη για τη σκοπιμότητα νέας πυρηνικής ενέργειας, αλλά δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί προς το παρόν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις επεκτάσεις της διάρκειας ζωής των πυρηνικών για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες.

«Η νέα πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει νέα προμήθεια στις Σκανδιναβικές χώρες το νωρίτερο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030, εάν οι συνθήκες της αγοράς και οι κανονιστικές συνθήκες είναι κατάλληλες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum Μάρκους Ραουράμο στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η Fortum θα συνεχίσει να διερευνά τη νέα πυρηνική παραγωγή και την αντλητική υδροηλεκτρική ενέργεια ως μακροπρόθεσμες επιλογές στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η Fortum δήλωσε ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων θα απαιτούσε ένα σταθερό πλαίσιο επιμερισμού των κινδύνων παρόμοιο με αυτό που ετοιμάζει η σουηδική κυβέρνηση.

«Δεν λέμε ότι το κράτος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό, αλλά ότι ο κίνδυνος πρέπει να μοιραστεί με τα διάφορα μέρη: τους παρόχους τεχνολογίας, τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και το κράτος», δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος για τα νέα πυρηνικά της Fortum, αρνούμενος να δώσει εκτιμήσεις κόστους ή τιμής για τη νέα πυρηνική παραγωγή.

Η κρατική υποστήριξη με τη μορφή κρατικού δανείου ή εγγύησης ήταν μια επιλογή, είπε.

«Η απαλλαγή των βιομηχανιών και των κοινωνιών από τον άνθρακα μέσω του εξηλεκτρισμού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά, ακόμη και να διπλασιάσει, τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες προς το 2050», ανέφερε ο Ραουράμο σε ανακοίνωσή του.

Αυτή η νέα ζήτηση στις σκανδιναβικές χώρες τα επόμενα 5-10 χρόνια θα καλυφθεί με νέα χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με λύσεις ευελιξίας και αποθήκευσης και με τη λειτουργία των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.

Η Fortum διερευνά την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στις Σκανδιναβικές χώρες από το 2030 και μετά, επιπλέον του υφιστάμενου αγωγού νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει επίσης αποφασίσει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Loviisa, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com