Σκάβε bambino, σκάβε!
- 29/07/2013, 13:21
- SHARE
Η Ιταλία ποντάρει -και αυτή- στην ενέργεια για την οικονομική αναστήλωσή της.
Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, με τον Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να πέσει και το καυτό ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής των δύο χωρών, εν όψει και της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline). Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, στις 11 Αυγούστου, προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με το, όπως έχει δηλώσει, «σημαντικότατο αυτό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Στην Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός
Η Ιταλία φαίνεται πως έχει ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον δρόμο προς την έξοδο από την οικονομική κρίση: τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Κανείς βέβαια δεν μιλά για μια νέα… Σαουδική Αραβία στο Νότο της Ευρώπης. Εάν, όμως, η Ιταλία αξιοποιήσει τον μικρό θησαυρό που κρύβεται στα υπεδάφη της, σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, -τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa– τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο για την τρίτη μεγαλύτερη, αλλά εδώ και μήνες κλυδωνιζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.
Την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση της Ρώμης παρουσίασε το νέο ενεργειακό της πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική (SEN)», θέτοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη επταετία. Παράλληλα με την ανάπτυξη της υποδομής για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ζητά την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων.
Ιταλική «εισβολή» στη γαλλική αγορά φυσικού αερίου
Μέχρι το 2020, στόχος είναι η εξόρυξη υδρογονανθράκων να φθάσει στα 24 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως -δηλαδή σε τουλάχιστον διπλάσια επίπεδα από την παραγωγή των 11 εκατ. βαρελιών που παρήγαγε πέρυσι η Ιταλία. Για να γίνει αυτό, επισημαίνεται στο SEN, «θα απαιτηθούν επενδύσεις 15 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σε ετήσια βάση».
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι περισσότερες αιτήσεις για επέκταση των γεωτρήσεων έχουν απορριφθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη βόρεια επαρχία της Νοβάρα, έδρα πετροχημικών εταιριών, διυλιστηρίων και μονάδων υγροποίησης φυσικού αερίου, στην περιφέρεια του Πεδεμόντιου.
Το αίτημα του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή απορρίφθηκε…πανηγυρικά, με ποσοστό 93%, σε δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούνιο. Αιτία ήταν κυρίως οι φόβοι των περιβαλλοντικών κινδύνων.
ENI: Η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στη λίστα Fortune 500
Ανάλογο άδοξο τέλος είχε και η πρόταση της βρετανικής Northern Petroleum για εξόρυξη αργού πετραλαίου στην ίδια περιφέρεια, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι δήμαρχοι της περιοχής αντέδρασαν με μία ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας. «Κι αυτές δεν είναι μεμωνομένες περιπτώσεις», παρατηρεί η Stampa.
«Σε όλη την Ιταλία πλέον, γεωλόγοι συντάσσονται με επιτροπές που αντιτίθενται στην εξόρυξη πετρελαίου», προσθέτει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαμάχης είναι η παραθαλάσσια πόλη Κιότζια, στη βόρεια Ιταλία, όπου περιβαλλοντολόγοι και αρχές αντιδρούν σε νέες γεωτρήσεις, τονίζοντας τον κίνδυνο για καθίζηση του εδάφους.
«Καμία γεωλογική έρυενα δεν στηρίζει κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο Νταβίντ Ταμπαρέλι, επικεφαλής του ενεργειακού think-tank Nomisma Energia, καταθέτοντας μάλιστα μία πρόταση μάλλον ακραία, πιθανόν όμως αντιπροσωπευτική των διαθέσεων που επικρατούν τώρα στον κλάδο.
«Ελπίζω», λέει, «η νέα Βουλή να πάρει την ευθύνη και να εγκρίνει ένα νέο νομοσχέδιο, που θα ορίζει ότι, από τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δίνει το πράσινο φως για γεωτρήσεις, οι τοπικές αρχές δεν θα μπορούν να δημιουργούν εμπόδια. Κι όταν το κάνουν, να τιμωρούνται». Μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί ανάλογο σχέδιο νόμου. Φαίνεται όμως ότι στο παρασκήνιο γίνονται… ζυμώσεις.