Σκεφτόμαστε ό,τι… τρώμε – Πώς οι τροφές επηρεάζουν την πνευματική μας υγεία

Σκεφτόμαστε ό,τι… τρώμε – Πώς οι τροφές επηρεάζουν την πνευματική μας υγεία
Photo: pixabay.com
Νέα μελέτη διερευνά πώς οι επιλογές τροφίμων διαμορφώνουν την ψυχική υγεία

Η κακής ποιότητας διατροφή σχετίζεται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Ειδικότερα, η νέα αυτή διατροφική έρευνα παρέχει νέες πληροφορίες για τη σύνδεση μεταξύ του τι τρώμε και της ψυχικής μας ευεξίας. Αν και οι συγγραφείς δεν διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση μεταξύ των εγκεφαλικών αλλαγών και του άγχους ή της κατάθλιψης, είδαν αύξηση στον μηρυκασμό, έναν κοινό παράγοντα δηλωτικού και των δύο.

Τι Βρήκε η Μελέτη

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της νευροχημείας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τριάντα ενήλικες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση το αν ακολούθησαν δίαιτα υψηλής ή χαμηλής ποιότητας. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ήταν παρόμοιοι ως προς την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, το εισόδημα και την πρόσληψη θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.

Η ποιότητα της διατροφής καθορίστηκε από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν 130 διαφορετικά τρόφιμα, τη συχνότητα κατανάλωσης και τις συνήθειες πρόσληψης τροφής. Χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθούν τα τρέχοντα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και μηρυκασμού. Οι σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας στον εγκέφαλο μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του μεταβολίτη του προμετωπιαίου φλοιού και τον όγκο της φαιάς ουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα διατροφής χαμηλής ποιότητας είχαν χαμηλότερα επίπεδα GABA, υψηλότερα επίπεδα γλουταμικού οξέος και μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο – δείκτες που εμφανίζονται συνήθως στην κατάθλιψη και το άγχος. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα δίαιτας υψηλής ποιότητας είχαν ισορροπημένα επίπεδα GABA και γλουταμικού οξέος και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Το GABA και το γλουταμινικό οξύ είναι νευροδιαβιβαστές. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που μεταδίδουν σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων και ρυθμίζουν διάφορες διαδικασίες στον εγκέφαλο και το σώμα, όπως η διάθεση, ο ύπνος και η γνωστική λειτουργία. Η φαιά ουσία στον εγκέφαλο εμπλέκεται στη μνήμη και τα συναισθήματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση τάσης μεταξύ του αυξημένου μηρυκασμού και του μειωμένου όγκου της μετωπιαίας φαιάς ουσίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ αυξημένων συγκεντρώσεων γλουταμικού οξέος και αυξημένου μηρυκασμού. Ο μηρυκασμός είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άγχος και κατάθλιψη.

Μια μελέτη σε ζώα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Food & Function έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ενδονευρώνων παρβαλβουμίνης (που περιέχουν και απελευθερώνουν GABA).

Οι δίαιτες κακής ποιότητας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γλυκόζη και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλουταμικού οξέος και στη συνέχεια να μειώσει την παραγωγή και την απελευθέρωση του GABA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μπορούν επίσης να αλλάξουν τις κυτταρικές μεμβράνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών. Μια μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience το 2019 διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου λόγω κακής διατροφής σχετίζονται με συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη. Τα ποντίκια ήταν λιγότερο κοινωνικά και έδειχναν μια προτίμηση για σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, η μείωση των καλών βακτηρίων που προκύπτει από μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη πιστεύεται ότι επηρεάζει τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή GABA και γλουταμικού. Το GABA και το γλουταμινικό οξύ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: