Σκέρτσος: 10 μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027

Σκέρτσος: 10 μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027
Άκης Σκέρτσος Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 10 απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027 αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Μιλάει για τις αναγκαίες και ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη.

«Η μεταρρύθμιση, δηλαδή η διαρκής προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνοχή. Για την Ελλάδα που δίνει συνεχώς μάχες με την αδράνεια, μεταρρύθμιση είναι πολλές φορές η επανάσταση του αυτονόητου, η εισαγωγή μιας κρίσιμης καινοτομίας -οργανωτικής, ψηφιακής, διοικητικής- που απλοποιεί διαδικασίες, απελευθερώνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών» σημειώνει.

Ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνοδεύονται πάντα από πόνο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα και δεν σημαίνουν περικοπές. «Όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να είναι καλά μελετημένες κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή τους και να συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση και μέτρηση» τονίζει.

«Έχουμε απόλυτη συνείδηση πως το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία των αλλαγών, για τη μετατροπή τους σε μεταρρυθμίσεις είναι η συμμετοχή των εμπλεκομένων και η αποδοχή των πολιτών. Συγκρουόμαστε με τους αναχρονισμούς, τις ιδεοληψίες, τα συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένους τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εξοργίζουν τους πολίτες» προσθέτει.

«Έχουμε την πολιτική βούληση, το σχέδιο, τα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να δουλέψουμε συντονισμένα και σκληρά για να κάνουμε πράξη τον πολυδιάστατο, ριζοσπαστικό και συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που αποτελεί το κοινό εθνικό πρόταγμα. Με τους πολίτες, για τους πολίτες, χωρίς να μένει κανείς πίσω σ’αυτήν τη νέα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ισχυρή Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει» καταλήγει ο υπουργός επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ