Σκληρά παζάρια κυβέρνησης – θεσμών για τους φόρους

Σκληρά παζάρια κυβέρνησης – θεσμών για τους φόρους

Οι εντολές του πρωθυπουργού στο οικονομικό επιτελείο, οι διαφορές με τους δανειστές και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Αισιόδοξο εμφανίστηκε το οικονομικό επιτελείο μετά τις 2,5 ώρες συνάντηση με το κουαρτέτο χθες, και παρά τις σημαντικές διαφορές που καταγράφονται σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι δανειστές διαφωνούν με τις μεγάλες επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και ζητάνε πιο χαμηλό ανώτατο συντελεστή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ωστόσο ότι οι “έχοντες” πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα απ’ όσα σήμερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των δανειστών, ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%. Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο ανώτατος συντελεστής της νέας φορολογικής κλίμακας πρέπει να φτάνει στο 50% με 55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το “ταβάνι” της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται από χθες το βράδυ η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια με την άνοδο των συντελεστών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής κλείδωσε ότι αυξάνεται από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.001 και πάνω αυξάνεται από το 33% στο 35% ενώ η ελληνική πρόταση που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει ότι θα επιβληθεί και νέος συντελεστής 45% που θα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.

Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Οι δανειστές βλέπουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού μέσω του συνταξιοδοτικού και το ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει κανένα βήμα πίσω. Πληροφορίες λένε ότι οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν βάλει στην άκρη τις δικές τους διαφορές για το βάθος του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να διευκολύνουν τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός πάντως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει σαφείς εντολές να διαφυλάξει στο μέγιστο βαθμό που μπορεί τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως εκφράζουν αισιοδοξία πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει θεωρώντας θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα να ξεκινήσει τις συζητήσεις. Ευελπιστούν ότι μέχρι το Eurogroup της 21ης Απριλίου το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και δεν αποκλείουν το συνολικό πακέτο με τα προαπαιτούμενα να συνδυαστεί και με το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Από αυτό, άλλωστε θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική απόφαση της Ουάσιγκτον για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα.