Σκληρό παρασκήνιο: Πάρτε περισσότερους πρόσφυγες για να κάνουμε οικονομικές διευκολύνσεις η πρόταση της Γερμανίας
- 16/10/2015, 11:20
- SHARE
Τι φέρεται να προτείνει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα φέρεται να προτείνει η Γερμανία με αντάλλαγμα να παραμείνουν στην χώρα μας περισσότεροι πρόσφυγες, όπως αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche. Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.
Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί να κατευθυνθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε τι θα συνίσταται αυτή η χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hot spots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.