«Σκωτσέζικο ντους» για το μέλλον της Ελλάδας

«Σκωτσέζικο ντους» για το μέλλον της Ελλάδας

Ετερόκλητα μηνύματα από παράγοντες της Ευρωζώνη και Γερούν Ντάισελμπλουμ - Νέα προειδοποίηση από τις ΗΠΑ.

Παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι ακόμα ορατή η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει σε ένα κρατικό τραπεζικό λογαριασμό τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Ο ίδιος επισήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές και το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες

Ο επικεφαλής του Eurogroup από την πλευρά του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ διότι ενδεχόμενη έξοδός της θα οδηγούσε σε αστάθεια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη “δεν αποτελεί επιλογή”.

Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει “την ευρωζώνη θα έχετε μια πολύ επικίνδυνη αστάθεια”, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL. “Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης στο σύνολό της να αποφευχθεί αυτό”.

“Αρχίζουν να εξαντλούνται τα χρήματα”, πρόσθεσε εξάλλου ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη “πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένους όρους και συμφωνίες ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”.

Νέα προειδποίηση από τον Λευκό Οίκο

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και κανείς δεν θα πρέπει να έχει την εντύπωση ότι οι χρηματαγορές έχουν πλήρως κοστολογήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Οι δηλώσεις του Τζέισον Φέρμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Βερολίνο, είναι οι πιο σκληρές που έχει κάνει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη είναι περιορισμένοι.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είναι απλώς κακή για την ελληνική οικονομία. Θα έθετε σε έναν πολύ μεγάλο και άσκοπο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, την ώρα ακριβώς που πολλά πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλά», εξήγησε ο Φέρμαν.

Αν και ο Σόιμπλε νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε επισημάνει ότι οι χρηματαγορές έχουν κοστολογήσει κάθε πιθανή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, ο Φέρμαν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου σχετικά με την υποτίμηση των κινδύνων μετάδοσης.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να μας καθησυχάσουν οι αποδόσεις των χρηματαγορών σε κάποια δεδομένη στιγμή. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και δεν θέλουμε να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», εξήγησε ο ίδιος.

«Το μάθημα της ιστορίας είναι ότι απλώς δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις», πρόσθεσε. «Θα ήταν πολύ καλύτερο να αποφύγουμε (ένα Grexit)», καθώς όπως επεσήμανε ο Φέρμαν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις, να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματαγορές και «να απειλήσει την κατά τα άλλα ολοένα και πιο επιτυχημένη οικονομική ανάκαμψη».

Διαβάστε ακόμη: Γιούνκερ: Αποκλείω το Grexit- Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία