Σκρέκας: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Χρειάζεται άμεσα λύση με ρεαλιστικό πλαφόν

Σκρέκας: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Χρειάζεται άμεσα λύση με ρεαλιστικό πλαφόν
Öùôïãñáößá ðïõ äüèçêå óÞìåñá óôç äçìïóéüôçôá êáé åéêïíßæåé ôïí õðïõñãü ÐåñéâÜëëïíôïò êáé ÅíÝñãåéáò, Êþóôá ÓêñÝêá, óôï Óõìâïýëéï Õðïõñãþí ÅíÝñãåéáò ôçò Å.Å.. Ï õðïõñãüò óå äÞëùóÞ ôïõ åßðå: «Ï êáèïñéóìüò áíþôáôïõ ïñßïõ ôéìÞò óôá 275 åõñþ/MWh äåí áðïôåëåß óôçí ðñáãìáôéêüôçôá áíþôáôï üñéï. Ç åíåñãåéáêÞ êñßóç óõãêëïíßæåé ôá íïéêïêõñéÜ êáé ôéò åðé÷åéñÞóåéò êáé ãéá áõôü, ðñÝðåé íá êÜíïõìå êÜôé. Äåí ìðïñïýìå íá ìåßíïõìå ìå óôáõñùìÝíá ôá ÷Ýñéá êáé íá ìçí êÜíïõìå ôßðïôá, áöïý ãíùñßæïõìå ôçí êëéìÜêùóç ôùí ôéìþí ðïõ ðñáãìáôéêÜ áðåéëåß ôá åõñùðáúêÜ íïéêïêõñéÜ êáé ôéò åðé÷åéñÞóåéò. ×Üíïõìå ðïëýôéìï ÷ñüíï ÷ùñßò áðïôåëÝóìáôá êáé ðñÝðåé íá ðñïóôáôåýóïõìå ôá åõñùðáúêÜ íïéêïêõñéÜ êáé ôçí áîéïðéóôßá ôçò Åõñþðçò. Áõôü èá ðñïóðáèÞóïõìå íá êÜíïõìå óôï óçìåñéíü Óõìâïýëéï». ÁÐÅ ÌÐÅ/ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÏÓ ÊÁÉ ÅÍÅÑÃÅÉÁÓ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει ότι ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο θα ήταν μια καλή λύση.

Συνεχίζεται η μάχη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται άμεσα λύση με ένα ρεαλιστικό πλαφόν».

Ο Κ. Σκρέκας, συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση της Ελλάδας, όπως είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον περασμένο Μάρτιο, για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου), η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη και η πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου.

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, η Ελλάδα συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση των 15 Υπουργών Ενέργειας, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα, αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψη.Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ