Σλοβακία: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο – Το προεκλογικό μήνυμα στα κόμματα

Σλοβακία: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο – Το προεκλογικό μήνυμα στα κόμματα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα αναρρώσει, δήλωσε την Πέμπτη ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Οι πυροβολισμοί ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και προκάλεσε διεθνή καταδίκη.Πολιτικοί αναλυτές και νομοθέτες λένε ότι αποκάλυψε ένα όλο και πιο πυρετώδες και πολωμένο πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα αναρρώσει, δήλωσε την Πέμπτη ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Οι πυροβολισμοί ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και προκάλεσε διεθνή καταδίκη. Πολιτικοί αναλυτές και νομοθέτες λένε ότι αποκάλυψε ένα όλο και πιο πυρετώδες και πολωμένο πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ακόμη ότι κερδίζουμε (τη μάχη για τη διάσωση του Φίτσο) ή ότι η πρόγνωση είναι θετική, διότι η έκταση των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τέσσερις πυροβολισμούς είναι τόσο εκτεταμένη που η αντίδραση του οργανισμού θα είναι ακόμη πολύ δύσκολη» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Καλινάκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Εστόκ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ο δράστης – στον οποίο η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας – έδρασε μόνος του και είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
«Πρόκειται για έναν μοναχικό λύκο που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές (τον Απρίλιο)» είπε ο Εστόκ.

Ο ύποπτος απαρίθμησε τις κυβερνητικές πολιτικές για την Ουκρανία και τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας και τη διάλυση της ειδικής εισαγγελίας ως λόγους για την επίθεση, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο, είπε ότι ο 59χρονος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πέντε ωρών με δύο ομάδες για την αντιμετώπιση πολλαπλών τραυμάτων από πυροβολισμούς.

«Αυτή τη στιγμή η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή. Θα παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας» σημείωσε στους δημοσιογράφους.

Αργότερα την Πέμπτη, ο σύμμαχος του Φίτσο και εκλεγμένος πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι κατάφερε να μιλήσει για λίγο με τον πρωθυπουργό στο νοσοκομείο.

«Είναι σε θέση να μιλήσει, αλλά μόνο λίγες προτάσεις και μετά είναι πολύ κουρασμένος επειδή παίρνει κάποια φάρμακα» ανέφερε ο ίδιος.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα κάλεσε σε αποκλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων. Εμφανιζόμενος μαζί της σε συνέντευξη Τύπου πριν από την επίσκεψή του στον Φίτσο, ο Πελεγκρίνι προέτρεψε τα κόμματα να αναστείλουν ή να μετριάσουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν υπάρχει κάτι που ο λαός της Σλοβακίας χρειάζεται επειγόντως σήμερα, αυτό είναι τουλάχιστον μια βασική συναίνεση και ενότητα μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των Σλοβάκων» είπε ο Πελεγκρίνι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου για το κυρίως εθιμοτυπικό αξίωμα του προέδρου.

Ο Φίτσο κυριάρχησε στη σλοβακική πολιτική κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, κερδίζοντας την επανεκλογή του τον περασμένο Οκτώβριο για τέταρτη φορά ως πρωθυπουργός.

Συνδύασε τις αριστερές οικονομικές απόψεις με τον εθνικισμό, αξιοποιώντας την ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια για το βιοτικό επίπεδο, αλλά αποδείχθηκε επίσης διχαστική φιγούρα. Οι επικριτές του λένε ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις απειλούν το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι εκκλήσεις του Φίτσο για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τη διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία τον έχουν κάνει αγαπητό στη Μόσχα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι πολιτικοί ήταν εξέχοντες μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας της Τετάρτης.

Ο Φίτσο πυροβολήθηκε ενώ χαιρετούσε τους υποστηρικτές του στο δρόμο μετά την προεδρία κυβερνητικής συνεδρίασης στην κεντρική πόλη Χάντλοβα.

Τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 71χρονος ένοπλος ήταν πρώην φρουρός ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο, συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Συγγραφέων.Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aktuality.sk επικαλέστηκε τον γιο του υπόπτου λέγοντας ότι ο πατέρας του ήταν νόμιμος κάτοχος άδειας οπλοφορίας.

Το περιστατικό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Φίτσο, καθώς ο δράστης κατάφερε να ρίξει πέντε πυροβολισμούς εξ επαφής παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Σε ένα μη χρονολογημένο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο φερόμενος ως δράστης φαίνεται να λέει:«Δεν συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική» και επικρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο Φίτσο και οι σύμμαχοί του στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν επικρίνει τμήματα των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είχαν πυροδοτήσει εντάσεις στο κεντροευρωπαϊκό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com