SMARTECH: H ομάδα με έδρα την Καταλονία και Έλληνα επικεφαλής που εξειδικεύεται στο 5G
- 31/05/2020, 18:59
- SHARE
Ο Δρ. Χρήστος Βερυκούκης διευθύνει την ομάδα SMARTECH στο Ερευνητικό Κέντρο Τηλεπικοινωνίων της Καταλονίας (CTTC). Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης όπου και συνέχισε με το Μεταπτυχιακό στη Ραδιοηλεκτρολογία με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Εκπόνησε την Διδακτορική Διατριβή του στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας.
Η ομάδα του συντονίζει και συμμετέχει σε δεκάδες ερευνητικά έργα στον τομέα της διαχείρισης και ανάθεσης πόρων σε ενεργειακά αποδοτικά δίκτυα επικοινωνιών και ο ίδιος με εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα ερευνητικά περιοδικά, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ευρεσιτεχνίες θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς της τεχνολογίας των δικτύων επόμενης γενιάς (5G and beyond).
Κ. Βερυκούκη ποιες οι δραστηριότητες της ομάδας σας;
Όπως τα περισσότερα τεχνολογικά κέντρα το CTTC καλείται να καλύψει το κενό μεταξύ της βιομηχανικού και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο η ερευνητική μας ομάδα ασχολείται με θέματα διαχείρισης πόρων (τηλεπικοινωνιακών και υπολογιστικών) σε δίκτυα 5ης γενιάς και εξετάζει καινοτόμες λύσεις μέσω προσομοιώσεων και μαθηματικής ανάλυσης. Πέρα όμως από αλγορίθμους, στα εργαστήρια μας αναπτύσσουμε και πλειάδα από πειραματικές πλατφόρμες και πρωτότυπα χαμηλού κόστους για διάφορες τεχνολογίες όπως 5G, Δίκτυο των Αντικειμένων (IoT), Δίκτυα Αισθητήρων κλπ. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια της τεχνολογίας να βελτιώσουμε την απόδοση καθημερινών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα τη φροντίδα υγείας από απόσταση, την εικονική πραγματικότητα, και άλλες που εντάσσονται στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε την εξέλιξη των Standards και συμμετέχουμε σε διάφορες ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων, ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
Mε ποιους συνεργάζεστε και τι λύσεις προσφέρετε;
Ως ομάδα διατηρούμε συνεργασίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του τηλεπικοινωνιακού χώρου π.χ. Ericsson, Infineon, NEC, κ.α., τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως τον OTE, Orange Γαλλίας, Telecom Italia αλλά και πολλές καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες.
Οι λύσεις που προτείνουμε προσφέρονται στους τελικούς χρήστες/πελάτες σαν υπηρεσίες για να ελέγξουν τις εφαρμογές τους σε περιβάλλοντα πραγματικών δικτύων.
Στο πλαίσιο αυτής της γενικής δράσης η ομάδα μου συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά έργα και είναι συντονιστής του έργου MonB5G και τεχνικός υπεύθυνος του έργου 5GSTEPFWD.
Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτά τα δύο projects.
Το έργο MonB5G έχει διάρκεια τρία χρόνια και θα αναπτύξει μια καινοτόμα αρχιτεκτονική και το πρωτότυπο ενός νέου πλαισίου κατανεμημένου μηχανισμού μηδενικής αφής, για τη διαχείριση και ενορχήστρωση των πόρων για τεχνολογίες κυψελοειδών συστημάτων 5ης γενιάς και μετά.
Το MonB5G θα συμβάλλει στο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό όραμα για δίκτυα 5G και πέραν αυτών. Η πρόκληση είναι να μετατραπούν τα μελλοντικά ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σε ασφαλή κατανεμημένα δίκτυα (10 φορές ταχύτερη αναγνώριση της επίθεσης και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου) με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά συντελεστή 10), όπου οι διαδικασίες και οι εφαρμογές ελέγχονται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με χρήση αλγορίθμων βασισμένους σε Τεχνητή Νοημοσύνη, ανάλογα με τη ροή πληροφοριών και τις ανάγκες των τελικών χρηστών και όπου νέες εφαρμογές σε αυτοκίνητα, συνδεδεμένα αντικείμενα, έξυπνες συσκευές, γίνονται η βάση για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και των συστημάτων.
Που θα δοκιμαστούν οι προτεινόμενες λύσεις του έργου;
Οι προτεινόμενες λύσεις θα δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια του έργου σε δύο πιλοτικές εφαρμογές i) Εικονική Πραγματικότητα για την παρουσία εικονικών εκδηλώσεων. Θα επιτρέψει στους χρήστες να «δουν αυτό που βλέπουν οι άλλοι», μεταβαίνοντας από κυρίως προεπεξεργασμένο περιεχόμενο, στην αύξηση δυναμικού περιεχομένου. ii) Τεχνητή Νοημοσύνη για υποστήριξη της ενσωμάτωσης εκατομμυρίων συσκευών στο δίκτυο, με την ασφάλεια της υποδομής και τη βέλτιστη χρήση των πόρων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σε δύο πειραματικές πλατφόρμες: CTTC’s 5G Τestbed στη Βαρκελώνη (Ισπανία) και Eurecom’s 5G στη Σοφία – Αντίπολις (Γαλλίας).
Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα SMARTECH του Telecommunications Technological Centre of Catalonia (CTTC) στο οποίο είμαι επικεφαλής και είναι μια κοινοπραξία 14 εταίρων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χρηματοδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο 5G STEP FWD που επικεντρώνει;
Το 5G STEP FWD είναι ένα ερευνητικό έργο Marie-Curie που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σχετίζεται με την κινητικότητα νέων ερευνητών στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, έχοντας ως βασικό στόχο το σχεδιασμό καινοτόμων αρχιτεκτονικών, αλγορίθμων και συστημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) του αύριο.
Η ομάδα των νέων ερευνητών που αποτελούν την ερευνητική ομάδα του έργου, θα επικεντρώσει τις ερευνητικές της προσπάθειές σε τρεις γενικές καινοτόμες ερευνητικές κατηγορίες: 1) ασύρματες επικοινωνίες, 2) οπτικές επικοινωνίες, και, 3) οπτικό-ασύρματες επικοινωνίες. Ο κύριος στόχος είναι η έρευνα και η βελτιστοποίηση μιας αρχιτεκτονικής κινητών επικοινωνιών 5G χρησιμοποιώντας χιλιομετρικά κύματα για ετερογενή δίκτυα, όπου χρησιμοποιούνται οπτικές ίνες για να παρέχουν συνδεσιμότητα σε τεράστιο αριθμό μικρών κυψελών, ώστε να αυξάνεται σημαντικά το υποστηριζόμενο εύρος ζώνης ανά τελικό χρήστη.
Παράλληλα με την ερευνητική τους δραστηριότητα, οι νέοι ερευνητές θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια και σχολεία με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης καθηγητών και έμπειρων ερευνητών.
Η κοινοπραξία περιλαμβάνει εννέα δικαιούχους από έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πέντε ακαδημαϊκά ιδρύματα και τέσσερις εταιρείες. Ο συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία IQUADRAT από την Βαρκελώνη όπου ο υπεύθυνος συντονιστής είναι και πάλι Ελληνας, ο Δρ. Ι. Βαρδακάς.