Smartphones: Ανάπτυξη κόντρα στις ελλείψεις chips για τους γίγαντες της τεχνολογίας
- 02/02/2022, 09:28
- SHARE
Καθώς η πανδημία έκανε τους καταναλωτές στην Ελλάδα, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο, να εξαρτώνται περισσότερο από τα κινητά – από το να αναζητούν και να αποθηκεύουν δεδομένα και πιστοποιητικά εμβολιασμού μέχρι να διαχειρίζονται τις καθημερινές αγορές στο supermarket – δεν κάνουν εντύπωση η αυξημένη ζήτηση συσκευών, η γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς και οι συνεχείς επενδύσεις των κολοσσών της βιομηχανίας, όπως Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo.
Εξάλλου, στην εποχή του metaverse η τεχνολογία είναι μονόδρομος ανάπτυξης για όλους τους τομείς, με ενδεικτική την είσοδο και στην Ελλάδα καινοτόμων τεχνολογιών και έρευνας, μέσω των κέντρων που αναπτύσσονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Πάτρα.
Αναφορικά με τη βιομηχανία των smartphones θα πρέπει να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας βρέθηκε μπροστά σε προκλήσεις λόγω των ελλείψεων πρώτων υλών, με τη ζήτηση συσκευών να παραμένει υψηλότερη από την προσφορά. Παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις εξαρτημάτων, ειδικά σε chipset 4G. Στο μέλλον, αναμένεται να αμβλυνθεί σταδιακά η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, καθώς οι πωλητές chips αυξάνουν την παραγωγή και η τιμή των chips για 5G υποχωρεί, γεγονός που θα βοηθήσει τις συσκευές 5G να ηγηθούν στο νέο κύκλο ανάπτυξης του όγκου πωλήσεων της αγοράς το 2022. Αυτό επισημαίνουν αναλυτές της Canalys, στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης (28.1.2022).
Αναφορικά με τις επιδόσεις το 2021, η παγκόσμια αγορά smartphones επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση της Canalys, που μιλά για διακίνηση 1,35 δισ. συσκευών, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2020, με τον όγκο να αγγίζει τα επίπεδα του 2019, ήτοι 1,37 δισ. smartphones.
Η αγορά έλαβε ώθηση κυρίως από τις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής ενώ καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για συσκευές προηγμένης τεχνολογίας Samsung και Apple, με τη μεν πρώτη να διατηρεί το μερίδιό της στο 20% της παγκόσμιας αγοράς και τη δε δεύτερη να το αυξάνει ελαφρώς πετυχαίνοντας το ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με όλες τις μάρκες με πωλήσεις 82,7 εκατ. συσκευών. Μάλιστα το μερίδιο της Apple στο συγκεκριμένο τρίμνο ανήλθε σε 23% έναντι 19% της Samsung. Οι αναλυτές της Canalys προβλέπουν ότι το 2022 θα είναι άλλη μια ισχυρή χρονιά ανάπτυξης για την αγορά των smartphone.
Η κατάταξη δεν εμφανίζει διαφοροποιήσεις στην πρώτη πεντάδα, καθώς η Samsung παρέμεινε στην κορυφή με συνολικές πωλήσεις 274,5 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 20%. Ακολουθεί η Apple που όπως αναφέρθηκε κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2021.
Η εταιρεία φέρεται να πούλησε στο σύνολο της χρονιάς 230,1 εκατ. smartphones, επιτυγχάνοντας αύξηση 11% και μερίδιο αγοράς 17%. Στην τρίτη θέση της κατάταξης της Canalys είναι η Xiaomi με πωλήσεις πάνω από 191,2 εκατ. smartphones και μερίδιο 14% της παγκόσμιας αγοράς. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Oppo με 145,1 εκατ. συσκευές και μερίδιο 11% και η vivo με 129,9 εκατ. συσκευές και μερίδιο 10%.