ΣΜΕΧΑ: Να ανοίξει το χρηματιστήριο με ίσες ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές

ΣΜΕΧΑ: Να ανοίξει το χρηματιστήριο με ίσες ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές

«Η λειτουργία της αγοράς με ίσους όρους δεν θα προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων», σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ. 

Ο Σύνδεσμος Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ζητά να ανοίξει το χρηματιστήριο με ίσες ευκαιρίες τόσο για τους Έλληνες όσο και τους ξένους επενδυτές και με την διασφάλιση προϋποθέσεων για ίση μεταχείριση μεταξύ αγοραστών και πωλητών, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σ. Κυρίτσης.

Επισημαίνει ότι οι όποιοι περιορισμοί τεθούν για τη δυνατότητα αγοράς μετοχών και εάν οι Έλληνες επενδυτές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ξένους επενδυτές, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Επίσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «μετανάστευσης» στο εξωτερικό μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ εκφράζει ο ΣΜΕΧΑ, καθώς λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών το ΧΑ δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες εταιρείες να στραφούν σε ξένες αγορές για άντληση ρευστότητας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σ. Κυρίτσης το χρηματιστήριο κινδυνεύει να απωλέσει τη διεθνή ταυτότητα και να υποβαθμιστεί ή να διαγραφεί από τους διεθνείς δείκτες με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισροή ξένων κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές, εάν διατηρηθεί επί μακρόν η παρούσα κατάσταση.

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ, είναι να χάσει το ελληνικό χρηματιστήριο τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, ως πηγής άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την στιγμή που οι τράπεζες δεν μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ η λειτουργία της αγοράς με ίσους όρους δεν θα προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, θα μπορούσαν να στηριχθούν μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει αποδεκτό το αίτημα των χρηματιστών για ελεύθερη χρήση των πιστωτικών υπολοίπων των πελατών στις χρηματιστηριακές, ποσό που κινείται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ελεύθερης χρήσης των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών για αγορά μετοχών.