Σόιμπλε: Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά το Grexit θα βοηθούσε την ανάκαμψη
- 21/04/2016, 14:35
- SHARE
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνεχίζει τα «mind games» για την Ελλάδα.
Με τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα, ασχολείται ο γερμανικός τύπος. Ο ίδιος φρόντισε χθες να επαναφέρει έστω…και θεωρητικά το ζήτημα του Grexit, λέγοντας ότι μια «εξωτερική υποτίμηση θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα όμως δήλωσε αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση. Ο γερμανικός Τύπος σήμερα μιλάει για λεκτική μεταστροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών (κι όχι σε αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης) σε ό,τι αφορά την Αθήνα.
Το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας έσπευσε χτες να επισημάνει ότι δεν είναι και τόσο απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- δανειστών, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου άλλαξε αίφνης στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η συγκρατημένη αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να συνδέεται και εν μέρει με τα όσα αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt περί λήψης επιπλέον μέτρων λιτότητας «εν αναμονή», που θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή μεν, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο διαδικτυακός τόπος politico. eu αποδίδει την πατρότητα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση υπό μορφή non paper το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Σύνοδος του ΔΝΤ. Η ιδέα πίσω από την πρόταση είναι να περάσουν σε δεύτερο πλάνο οι διαφωνίες για το πόσο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ή την Χ ημερομηνία.
Σύμφωνα πάντα με το politico.eu αυτό το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, αιφνιδίασε την Κομισιόν, αλλά δεν κατάφερε να λειάνει τις διαφορές Σόιμπλε – Λαγκάρντ ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες, το Βερολίνο έχει στραμμένο το βλέμμα του κυρίως στο Λονδίνο ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο, για την “Suddeutsche Zeitung”, η συγκρατημένη αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Αθήνα άφησε να εισέλθουν στο έδαφός της ξένοι αξιωματούχοι για την βοηθήσουν να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.