Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ, σημειώσατε…άσσο!
- 25/05/2016, 11:05
- SHARE
«Πέρασε» η γραμμή της Γερμανίας για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα – Τι θα κάνει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ αν και πίεσε αρκετά έκανε πίσω στην απαίτησή του για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η ρύθμιση του οποίου πάει για το 2018.
Σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις κατέληξε το Eurogroup.
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά εξασφάλισε μεν μια ευρωπαϊκή δέσμευση για το θέμα, αλλά σίγουρα η συμφωνία είναι κάτω από τον πήχη.
Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, για ένα ακόμα Eurogroup πέρασε η γραμμή Σόιμπλε για το χρέος, που ήθελε την ουσιαστική συζήτηση να ξεκινάει μετά το 2017 και αφού ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ υποχώρησε από τη θέση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων, που είχε διατυπώσει επισήμως μια μέρα πριν το Eurogroup.
Αποδέχεται πλέον ότι τα όποια μέτρα ληφθούν, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Ιούλιος 2018) και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει στο 100% το πρόγραμμα.
Σε αυτή τη φάση θα προχωρήσουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους (όπως ήθελε η Ευρωζώνη), ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού λήψης μέτρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Επίσης στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και χωρίς την προϋπόθεση να εγκριθούν από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης οι δράσεις που θα αναληφθούν. Μετά το πρόγραμμα, θα εξεταστούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα, όπως πιθανή επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ (χωρίς να αναφέρεται ρητώς), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και η παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στις δαπάνες για τόκους. Πρόκειται για γενικές αναφορές σε μέτρα όπως τις ήθελε η Ευρωζώνη και απέχουν πάρα πολύ από τις συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν προχθές.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ ζητούσε να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, αντί του 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, κάτι που δεν πέτυχε.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup η διατύπωση είναι ανοικτή σε ερμηνείες για το τι θα γίνει μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη προβλέπει τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% έως το 2028.
Μετά από όλα αυτά το Ταμείο εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά άφησε ανοιχτή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Η συμφωνία προβλέπει ότι μόλις η Ευρωζώνη ποσοτικοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει για το χρέος, τότε το ΔΝΤ θα εκπονήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κι αν αυτή είναι θετική, τότε θα υπάρξει εισήγηση για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του 2016.