Σόιμπλε υπό…πίεση για το ελληνικό χρέος
- 07/11/2016, 10:37
- SHARE
Όπως αναφέρει η FAZ, στο Eurogroup θα αυξηθεί η πίεση προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ – Ο ρόλος του ΔΝΤ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του (προγράμματος) το 2018.
Αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν από τη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης από τους θεσμούς, κάτι το οποίο όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ΔΝΤ το υπολογίζει στις αρχές του νέου έτους. Το ΔΝΤ θέλει εν συνεχεία να συντάξει μιαν ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιείται από την έως τώρα εκτίμηση του Ταμείου, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μόνον εάν οι χώρες της ευρωζώνης αποφασίσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις. Αυτές θα μπορούσαν να αποτελούνται λ.χ. από την παράταση της αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων.
Μόνο μετά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πρότειναν στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Σε κύκλους των δανειστών, ο Σόιμπλε επικρίνεται ολοένα και περισσότερο, διότι ενώ από τη μια μεριά επιμένει στη συμμετοχή τού ΔΝΤ, από την άλλη θέλει να πάρει απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017. «To ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Λόγω των εκλογών, η γερμανική στάση θα παραμείνει αμετακίνητη στο θέμα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους, η οποία στην ουσία θα ισοδυναμούσε με κούρεμα του χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί τώρα με τον ανασχηματισμό να επιδείξει μεταρρυθμιστική διάθεση και έδιωξε από το κυβερνητικό σχήμα υπουργούς που είχαν στραφεί κατά των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, καταλήγει η FAZ.