Σόιμπλε: Ίσως δεν αγγίξουμε το θέμα του ελεύθερου εμπορίου στη σύνοδο των G20
- 16/03/2017, 12:58
- SHARE
«Είναι πιθανόν να αποκλείσουμε το θέμα του εμπορίου και να πούμε ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» δήλωσε.
Η προστατευτική στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα και να αναγκάσει τους αξιωματούχους να αφήσουν εκτός το επίμαχο ζήτημα του εμπορίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στο Reuters ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών G20 στη γερμανική πόλη Μπάντεν-Μπάντεν την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η G20 θα εμμείνει σε μια κοινή γλώσσα που θα στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοικτές αγορές.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Σόιμπλε, υποδεικνύοντας τα σχόλια περί προστατευτισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.
«Είναι πιθανόν να αποκλείσουμε ρητά το θέμα του εμπορίου στο Μπάντεν-Μπάντεν και να πούμε ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».
Ένα αρχικό προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνάντησης της G20 άφησε να εννοηθεί ότι οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου ίσως να μην απορρίψουν πλέον απερίφραστα τον προστατευτισμό, σπάζοντας την παράδοση μιας δεκαετίας.
«Αυτό δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο θέμα», δήλωσε ο Σόιμπλε για το ενδεχόμενο τα μέλη της G20 να μην καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία για το εμπόριο.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνεδρίασης στο Μπάντεν-Μπάντεν θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η διεθνής συνεργασία παραμένει ισχυρή σε μια εποχή κατά την οποία αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, δήλωσε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως πιστεύει ότι η G20 θα διατηρήσει την καθιερωμένη ρητορική που απορρίπτει τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Αυτή είναι η προσδοκία μου», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια συνομιλιών αργότερα σήμερα στο Βερολίνο, να εξηγήσει τα σχέδιά του αναφορικά με τη μεταρρυθμίση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα και της επιβολής δασμών στις εισαγωγές.
Καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και ο προστατευτισμός θα βρουν εύφορο έδαφος και θα θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
«Εάν έχουμε μάθει κάτι από τα διδάγματα του παρελθόντος, είναι ότι ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι ποτέ οι σωστές απαντήσεις», δήλωσε ο Σόιμπλε, μερικές ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβερν Μνούτσιν.
«Ο απομονωτισμός είναι πάντα η λάθος επιλογή. Μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα, μπορεί μόνο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Σόιμπλε.
«Θα του παρουσιάσω τα επιχειρήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου μιλούν κατά της αλλαγής του φορολογικού συστήματος ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Ελπίζω ότι θα πετύχουμε εύλογα αποτελέσματα».
Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει ότι η Ουάσινγκτον να αντιστρέψει όλες τις ρυθμίσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μετά την εντολή που έδωσε ο Τραμπ να αναθεωρηθούν όλοι οι βασικοί τραπεζικοί κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων για τους τραπεζικούς κανόνες, γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Αντιδρώντας στην κατ’ επανάληψη κριτική των ΗΠΑ αναφορικά με το τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις της Γερμανίας ήταν επίσης αποτέλεσμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Δυστυχώς, πρέπει να πω, πολλοί που επικρίνουν το γερμανικό πλεόνασμα δεν με έχουν στηρίξει στο θέμα του να μην βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στη νομισματική πολιτική για να υπάρξει ανάπτυξη».
Ο Σόιμπλε έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει αύξηση των επιτοκίων, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο υπουργός δήλωσε στο Reuters ότι εάν το ευρώ υποχωρούσε περαιτέρω, πιθανόν αυτό θα βοηθούσε να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.