Σόιμπλε: Παρ’ ότι διαφωνεί, η Γερμανία θα αποδεχθεί τα μέτρα της ΕΚΤ
- 20/01/2015, 13:50
- SHARE
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κράτη της Ευρωζώνης να επιμείνουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Το αποδεχόμαστε, εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας (της νομισματικής πολιτικής), οφείλουμε να το αποδεχθούμε, αν και έχουμε διαφορετική άποψη». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρθηκε σήμερα στην επικείμενη νομισματική επίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους για να κλείσει τον δρόμο στον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην επιλογή αυτή, αλλά ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε, ωστόσο, εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι «η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, «δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού, ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη».
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τέλος του 2009.
Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο
To δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 μειώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην «ΕΕ των 28» το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,9% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι 3% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 τα δημόσια έσοδα στις χώρες του ευρώ ανήλθαν, κατά μέσο όρο, σε 46,7% του ΑΕΠ και οι δαπάνες σε 49,1% του ΑΕΠ.
Στην «ΕΕ των 28» τα δημόσια έσοδα ήταν 45% του ΑΕΠ και οι δαπάνες 48% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, o επιχειρηματικός δείκτης επενδύσεων, το τρίτο τρίμηνο του 2014, παρέμεινε σχεδόν σταθερός στην ευρωζώνη στο 21,7%, έναντι 21,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αποταμίευση των νοικοκυριών στην ευρωζώνη παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 13,1% το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 13% το δεύτερο τρίμηνο.
Ο δείκτης επενδύσεων των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερός στο 8,3%.