Σολτς και Μακρόν προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η ενεργειακή κρίση
- 26/10/2022, 20:22
- SHARE
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκαν σήμερα πρόθυμοι να δώσουν μια νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα που δοκιμαζόταν με αφορμή τις διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».
Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε εξάλλου το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος-ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Άμυνας».
Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».
Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Μακρόν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην απομονωθεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την ίδια, ούτε για την Ευρώπη.
Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.