Σώμα και Πνεύμα: η δυναμική μιας αντίθεσης
- 10/11/2013, 20:42
- SHARE
Ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τις ιστορικές και σύγχρονες θέσεις και αντιλήψεις για τη σχέση πνεύματος και σώματος.
Ημερίδα με τίτλο Σώμα και Πνεύμα: η δυναμική μιας αντίθεσης πραγματοποιεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 από τις 10:00 έως τις 19:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι Διάλογοι των Αθηνών».
Σκοπός της ημερίδας είναι να διερευνηθούν θέματα που άπτονται των συγκλίσεων και των αποκλίσεων που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες και μέχρι τις μέρες μας γύρω από τη σχέση σώματος και πνεύματος και την έκφραση αυτής της σύνθετης αντιπαλότητας μέσα από την Τέχνη, στις πιο υψηλές αλλά και τις πιο αγοραίες μορφές της, την Ιστορία και τις Επιστήμες.
Δείτε ακόμη: Εικαστικοί Διάλογοι 2013
Την ημερίδα θα συντονίζει ο καθηγητής κος Γεώργιος Μπαμπινιώτης και μεταξύ των ομιλητών θα είναι και οι: οι καθηγητές φιλοσοφίας Στέλιος Βιρβιδάκης, Παύλος Καλλιγάς, Ανδρέας Λέμπεντεφ, Παύλος Κόντος, Algis Mickunas, Βάσω Κιντή και Σταυρούλα Τσινόρεμα. Επίσης, ο καθηγητής Πατερικών και Βυζαντινών σπουδών του πανεπιστημίου του Durham αιδεσιμότατος Andrew Louth, ο πολιτικός επιστήμων Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, ο καθηγητής χειρουργικής Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο εικαστικός και βυζαντινολόγος Uros T. Todorovic και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
Οι 12 διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μιλήσουν σε τέσσερις ξεχωριστές χρονολογικές-θεματικές ενότητες με αντίστοιχη θεματολογία: την αρχαία φιλοσοφία, το σώμα ως μέσο για το πνεύμα, την εποχή της λογικής και τέλος τη σύγχρονη εποχή.
Η ημερίδα εστιάζει στις ιστορικές και σύγχρονες θέσεις και αντιλήψεις για τη σχέση πνεύματος και σώματος στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και παιδεία.
Κομβικό σημείο αποτελεί ο 20ός αιώνας, όπου ο καταναλωτισμός εστιάζει στο σώμα και την ύλη αποσχισμένα από την πνευματική τους διάσταση (είτε με την έννοια της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης είτε με την έννοια της ιερότητας). Σήμερα, όπου η κοινωνία του καταναλωτισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, πιθανώς να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη ανατροπής, που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο προσεγγίσεις της ύλης και του πνεύματος που συνδέονται με την παράδοση της ελληνικής σκέψης στη διαχρονία της.