Οι «σωματοφύλακες» του Μουντιάλ
- 14/06/2014, 10:29
- SHARE
Κέρδη και ρίσκο στη «βιομηχανία» ασφαλείας πλούσιων και διάσημων οπαδών της «στρογγυλής Θεάς».
Στα «χαρτιά», ο κρατικός προϋπολογισμός της Βραζιλίας ειδικά για την ασφάλεια του φετινού Μουντιάλ φθάνει τα 860 εκατομμύρια δολάρια: σχεδόν πενταπλάσιος από εκείνον που διέθεσε πριν από τέσσερα χρόνια η Νότια Αφρική, στο δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Πάνω από 170.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στις 12 πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες αυτού του Μουντιάλ, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της τήρησης του νόμου και της τάξης, σε μία χώρα όπου υπάρχει έκρηξη της λαϊκής οργής από το χάσμα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και της εγκληματικότητας: από τις 50.000 δολοφονίες ετησίως έως τα εκατοντάδες κρούσματα μικροκλοπών καθημερινά στους δρόμους.
Έτσι, παράλληλα με τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, δράση έχουν αναλάβει επίσης περισσότερες από 2.000 ιδιωτικές εταιρίες security. Άλλες μικρές, που συνδράμουν το έργο των αρχών. Κι άλλες «γίγαντες» του είδους, που αναλαμβάνουν τα πιο «παχυλά» συμβόλαια, κυρίως για την προστασία πλούσιων και διάσημων οπαδών της «στρογγυλής Θεάς».
Δεδομένου ότι το Μουντιάλ είναι -πέραν από «γιορτή του ποδοσφαίρου»- ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός, αυτοί οι «σημαντικοί» δεν είναι λίγοι. Δεκάδες επιχειρηματικοί κολοσσοί π.χ. έχουν οργανώσει προ πολλού ταξίδια για μεγαλοστελέχη τους και τους πιο σημαντικούς πελάτες, με προορισμό τη Βραζιλία, προσφέροντάς τους έτσι τη χαρά να απολαύσουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Αυτή η… ελίτ των ποδοσφαιρόφιλων υπολογίζεται λίγο πολύ στα 30.000-60.000 άτομα, για καθένα από τα οποία εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν ποσά μεταξύ 10.000 και 20.000 δολαρίων, μόνον για την ασφάλειά τους! Οι υπηρεσίες αυτές κυμαίνονται από την ενοικίαση θωρακισμένης λιμουζίνας για τις οδικές μετακινήσεις τους, που μαζί με τον ένοπλο σοφέρ φθάνουν τα 1.500 με 3.000 δολ. την ημέρα, εκάστη!
Και μπορεί να επεκταθούν σε ότι βάλει ο νους. Ακόμη και στη χρήση ελικοπτέρων, σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο μέσα στο γήπεδο ή στους δρόμους και κριθεί απαραίτητη η από αέρος διάσωση και ασφαλής διαφυγή των «πολύτιμων» πελατών!
«Αναλαμβάνουμε και τη διαπραγμάτευση με απαγωγείς για τα λύτρα», λέει με αφοπλιστική υπερηφάνεια στο CNNMoney ο Τζον Ρόουζ, διευθύνων σύμβουλος της iJET: μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία συνεργάζεται με γνωστούς πολυεθνικούς ομίλους.
Μετά το Μεξικό και τη Νιγηρία, η Βραζιλία είναι η χώρα με τα τρία υψηλότερα ποσοστά απαγωγών για λύτρα, επισημαίνει ο Ρόουζ. Η συνήθης «ταρίφα» κυμαίνεται μεταξύ 250.000 και 2.000.000 δολ. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει, αυτός ο κίνδυνος δεν τόσο μεγάλος, όσο κυρίως οι πελάτες του να πέσουν θύματα ληστείας.
«Τα μικροαδικήματα τείνουν να γίνονται πιο βίαια», εξηγεί. Όχι τυχαία άλλωστε το 20% των σημερινών
αποστολών της εταιρίας του έχει να κάνει με την κατάστρωση σχεδίων, προκειμένου οι πελάτες της να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή έξοδο κινδύνου, σε παντός είδους απειλητικές καταστάσεις. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσει τώρα ο Ρόουζ και τις συνεχείς ταραχές στους δρόμους των βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων, που κατακλύζονται σχεδόν καθημερινά από μαζικές διαδηλώσεις.
«Συμβουλεύουμε καθημερινά τους πελάτες μας ποιες περιοχές θα πρέπει να αποφεύγουν, κυρίως με το που θα πέσει το σκοτάδι, ετοιμάζουμε αναφορές για τις διαδηλώσεις που μπορεί να μπλοκάρουν την κυκλοφορία», τους προτείνουμε ανά πάσα στιγμή διόδους διαφυγής, απαριθμεί.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι σίγουρα οι μετακινήσεις», συμφωνεί και ο Τζο Μπιουντίνι, πρόεδρος του βραζιλιάνικου τμήματος της FAM International Group: διεθνούς εταιρίας security, που παρέχει ασφάλεια στη διάρκεια πτήσεων ιδιωτικών τζετ από και προς τη Βραζιλία, στα μέλη του πληρώματος και, φυσικά, στους πλούσιους επιβάτες.
Διαβάστε ακόμη:
Είναι το Μουντιάλ της Βραζιλίας άλλος ένας «λευκός ελέφαντας»;