Sony PlayStation 5 Pro: Η πορεία της μετοχής μετά τις ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις για την τιμή της κονσόλας

Sony PlayStation 5 Pro: Η πορεία της μετοχής μετά τις ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις για την τιμή της κονσόλας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πώς αντέδρασαν αγορά αλλά και κοινό μετά τις ανακοινώσεις για τη νέα κονσόλα της Sony.

Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε την Τρίτη μετά την ανακοίνωση κυκλοφορίας της νέας κονσόλας PlayStation 5 Pro.

Με τη βασική έκδοση PS5 να φτάνει ήδη τα 4 έτη ζωής, η Sony ανακοίνωσε μια ενισχυμένη έκδοση η οποία υπόσχεται -με βάση όσα λέει η εταιρεία- ότι θα πετύχει καλύτερη απόδοση, υψηλότερες αναλύσεις και συχνότητα 60 fps (frames per second) στους πιο απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, το PS5 Pro διαθέτει μεγαλύτερη κάρτα γραφικών με έως 45% καλύτερη απόδοση, με βάση όσα ανακοίνωσε η Sony. Προσφέρει επίση: Υποστήριξη ανάλυσης ως 8Κ και αναλύσεις 4Κ σε παιχνίδια τα οποία δεν έφταναν με το απλό PS5 αυτό το επίπεδο. Χρήση ΑΙ για βελτίωση της ανάλυσης παλαιότερων τίτλων. 2 ΤΒ SSD αποθηκευτικό δίσκο αντί των 825GB που έχει το PS5. Βελτιωμένο σχεδιασμό για καλύτερη ψύξη της κονσόλας. WiFi 7 αντί για WiFi6 του PS5, για καλύτερη και πιο σταθερή συνδεσιμότητα στο ίντερνετ.

Το PS5 Pro δεν θα έχει καθόλου οπτικό δίσκο, ο οποίος θα πωλείται ξεχωριστά. Όπως ξεχωριστά θα πωλείται και η βάση που κρατάει όρθια την κονσόλα. Και τα 2 είναι διαθέσιμα στη βασική έκδοση του Ps5.

Προβληματισμός για την τιμή

Η τιμή του PS5 Pro που ανακοινώθηκε για τις ΗΠΑ φτάνει τα 699,99 δολάρια (προ φόρων). Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 800 ευρώ για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία – οπότε αναμένεται να δούμε πόσο θα κοστίσει στη χώρα μας η αγορά της κονσόλας και των περιφερειακών που δεν διαθέτει στη βασική της έκδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο η τιμή της κονσόλας θα είναι 699 λίρες, κάτι το οποίο απέχει πολύ από την αρχική τιμή των ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οπτικού δίσκου και βάσης όρθιας στήριξης, αντιμετωπίστηκε ποικιλοτρόπως από τους χρήστες των social media. Η αύξηση της τιμής σε σύγκριση με την αρχική έκδοση του PS5 που σήμερα πωλείται από τους μεγαλύτερους retailers της Ελλάδας σε προσφορά 499 ευρώ, ήταν κάτι το οποίο έφερε αρκετές αντιδράσεις. Το ίδιο συνέβη και με τους χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν την επιλογή της Sony να «εξισώσει» το δολάριο με την (ισχυρότερη) βρετανική λίρα στην τιμή του PS5 Pro.

Πώς τα πήγε η μετοχή της Sony

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο η μετοχή της Sony απέχει περίπου 8 δολάρια μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων των 100,88 δολαρίων που είχε φτάσει τον περασμένο Ιανουάριο. Την Τρίτη έκλεισε με κέρδη 2,12%, στα 92.98 δολάρια. Από την αρχή του έτους σημειώνει απώλειες 2%, αλλά το τελευταίο τρίμηνο έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 9%.

(Φωτογραφία: Sony PlayStation Blog)