Σόρος: Όσο μένει στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφέρον για τους επενδυτές
- 21/01/2016, 10:30
- SHARE
«Το ζήτημα της Ελλάδας υπέστη κακοδιαχείριση από την πρώτη στιγμή».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο Τζωρτζ Σόρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της, επισημαίνοντας πως «με το ευρώ η Ελλάδα είναι απίθανο να αναπτυχθεί γιατί η ισοτιμία είναι πολύ ψηλή για να την καταστήσει ανταγωνιστική».
Όπως εξηγεί, «το ζήτημα της Ελλάδας υπέστη κακοδιαχείριση από την πρώτη στιγμή, με “τιμωρητικά” επιτόκια για τα δάνεια που της προσφέρθηκαν στην αρχή της κρίσης και πως αυτό οδήγησε το χρέος στο να είναι μη βιώσιμο. Το ίδιο λάθος επαναλήφθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ ήθελε να τιμωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα και κυρίως τον υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, την ίδια στιγμή που δεν είχε άλλη επιλογή από το να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Συμπερασματικά, η ΕΕ επέβαλε όρους που θα σπρώξουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση».
Ο Σόρος προσθέτει πως «η ελληνική κρίση δίδαξε τις ευρωπαϊκές αρχές την τέχνη του συρσίματος από τη μία κρίση στην άλλη. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή ως μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά μοιάζει περισσότερο σαν να κλωτσάς μια μπάλα στην ανηφόρα και αυτή κυλάει πάλι προς τα πίσω. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει όχι μία, αλλά πέντε ή έξι διαφορετικές κρίσεις ταυτόχρονα».
Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Τζωρτζ Σόρος τόνισε πως «ήταν πολύ διορατική όταν αναγνώριζε πως η μεταναστευτική κρίση είχε τη δυναμική να καταστρέψει την Ε.Ε, διαλύοντας πρώτα τη συνθήκη Σένγκεν και τελικά, υποδαυλίζοντας την κοινή αγορά. Πήρε μία γενναία πρωτοβουλία, αλλά πως το σχέδιο δεν ήταν προετοιμασμένο ικανοποιητικά».
Ο Τζωρτζ Σόρος καταλήγει πως «η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως διορθώσεις, αλλά η ζημιά είναι αναστρέψιμη. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις και η ανάγκη για λήψη αποφάσεων από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ έχει φέρει τους Γερμανούς σε μία θέση ηγεμονίας στην Ευρώπη. Το πέτυχαν αυτό φτηνά. Συνήθως οι ηγεμόνες πρέπει να φροντίζουν όχι μόνο το δικό τους συμφέρον αλλά και αυτών που είναι υπό την προστασία τους. Τώρα είναι η ώρα οι Γερμανοί να αποφασίσουν: Θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και του να είναι η μεγάλη δύναμη της Ευρώπης»;