«Σωσίβιο» στα μέτρα τους περιμένουν εστίαση και τουρισμός
- 26/01/2021, 09:36
- SHARE
Με την επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού να αποτελούν ζητούμενο μετά την άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο εντείνονται οι επαφές στελεχών της αγοράς με το επιτελείο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πακέτου μέτρων που συντηρεί στη ζωή τις επιχειρήσεις.
Πρόκριμα για το άνοιγμα εστιατορίων και μπαρ θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα δείξουν σε τι βαθμό ο συνωστισμός και οι ουρές κατά παρέες έξω από τα εμπορικά καταστήματα αλλοίωσαν την καλή εικόνα που επέτρεψε την επανεκκίνηση της αγοράς του λιανεμπορίου. Δεδομένου ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα συμπαγές σχέδιο που δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα και αιφνιδιασμούς προσφέροντας παράλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βγουν οριστικά από την κρίση, δεν προβλέπεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό πριν τα μέσα Φεβρουαρίου. Κάθε μέρα lockdown ωστόσο προσθέτει ζημιά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η πανδημία θα επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, με αποτέλεσμα μέτρα στήριξης όπως αναστολές, Συν-εργασία επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και παγίων δαπανών να κρίνονται απαραίτητα.
Από την πλευρά τους τα στελέχη της κυβέρνησης, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ώστε να ενισχυθούν τα οφέλη τους από την επανεκκίνηση και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, εξετάζουν πακέτο στοχευμένων μέτρων και για την εστίαση, τον τουρισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Στο επίκεντρο είναι η διατήρηση της ευνοϊκής ρύθμισης επιδότησης του 80% του ενοικίου, η κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους και το μειωμένο ΦΠΑ. Ενόψει επίσημων ανακοινώσεων, περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, επαγγελματίες του κλάδου έχουν ζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία όπως: ενίσχυση ρευστότητας, μείωση ΦΠΑ στο 6%, «κούρεμα» και ρύθμιση οφειλών, επανένταξη στις 120 δόσεις, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και ειδική μέριμνα για τομείς της αγοράς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ας σημειωθεί ότι συνολικά στον κλάδο εστίασης απασχολούνται πάνω από 330 χιλ. εργαζόμενοι που παράγουν το 10% του ΑΕΠ ενώ από τις 80 χιλ. επιχειρήσεις της αγοράς οι δύο στις δέκα είναι ήδη στο φάσμα της χρεοκοπίας. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ανακοίνωση του σωματείου Bareca που ζητούσε χθες το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ με την παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Όπως αναφέρει το ΔΣ του σωματείου, εκπροσωπώντας μεγάλο μέρος μιας αγοράς που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και δίνει δουλειά σε μεγάλο φάσμα προμηθευτών συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτείται να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης για όσους επιχειρηματίες βρίσκονται λίγο πριν την καταστροφή και το λουκέτο και παράλληλα οικονομική στήριξη για όσους παραμείνουν κλειστοί.
Σημειώνεται ότι ο χώρος της εστίασης συνδέεται με μια μεγάλη αλυσίδα προμηθευτών και το κλείσιμο των καταστημάτων στερεί σημαντικά έσοδα από τη βιομηχανία τροφίμων ενώ πλήττει και τις εταιρείες ποτών. Είναι πάντως σημαντικό να αναφερθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών έδωσε παράταση έως 26/3 στις καταβολές του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των άλλων επιβαρύνσεων των επαγγελματιών σε όλο το εύρος της συγκεκριμένης αγοράς όπως ποτοποιίες, εισαγωγικές επιχειρήσεις, οινοποιεία και ζυθοποιίες. Πρόκειται για μια αγορά με πάνω από 35 χιλ. επιχειρήσεις και με εφοδιαστική αλυσίδα της οποίας το αποτύπωμα υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ.