Σου αρέσουν οι μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες; Θα το πληρώσεις ακριβά

Σου αρέσουν οι μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες; Θα το πληρώσεις ακριβά

Με νόμο που περνάει η κυβέρνηση αυξάνεται η φορολόγηση των ελληνικών μικροζυθοποιίων ανακόπτοντας την δυναμική τους πορεία.

 

του Κωστή Χριστοδούλου

Ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία (και) στην χώρα μας είναι η μικροζυθοποιία. Εντελώς αποκεντρωμένη δημιουργούσε δεκάδες θέσεις εργασίας στην νησιωτική και ηπειρωτική χώρα από την Θράκη έως την Κρήτη κερδίζοντας συνεχώς κοινό και αποδεικνύοντας στους τουρίστες αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν, ότι οι Έλληνες μπορούν να δημιουργήσουν από καλές έως άριστες μπύρες.

Το απόγευμα της Πέμπτης στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου, και χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέρνει προς ψήφιση την τροποποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2016 του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.

Το news247 επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, τον ομογενή χημικό μηχανικό από τις ΗΠΑ που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα δημιουργώντας μέσα από αντίξοες συνθήκες την μπύρα «Βεργίνα». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο ταφόπλακα για την ελληνική ζυθοποιία διευκρινίζοντας ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται μόνο η μικρή ελληνική παραγωγή αφήνοντας εκτός τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. «Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 3 εκατ. ευρώ από μικρούς Έλληνες παραγωγούς χωρίς να ενοχλήσει τους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Κατανοώ ότι στις ημέρες μας ακόμη και αυτά τα 3 εκατομμύρια είναι σημαντικά για την ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στο μέτρο του δυνατού. Προτείνω λοιπόν αυτός ο φόρος να μοιραστεί στο σύνολο της ζυθοποιίας και όχι μόνο στο 14% που αφορά τις ελληνόκτητες ζυθοποιίες». Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο από το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο όπως αναφέρει δεν υπήρχε ούτε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ούτε ως πρόταση των δανειστών πλήττει κυρίως τους δύο «μεγάλους μικρούς» της ελληνικής ζυθοποιίας, δηλαδή την Βεργίνα και την ΕΖΑ στην Αταλάντη.

Ακόμη πιο επιθετικός ο Αλέξανδρος Κουρής που μαζί με την Μάγια Τσόκλη δημιουργήσαν την πολυβραβευμένη μπύρα «Νήσος» στην Τήνο. Αναφέρει στο news247 ότι το άρθρο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στόχο έχει να καταστήσει την ελληνική ζυθοποιία τουλάχιστον λιγότερο ανταγωνιστική αν όχι να την εξαφανίσει.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την άνθηση της μικροζυθοποίιας στην Ελλάδα οι περισσότερες από αυτές είτε είναι ζημιογόνες είτε κινούνται σε οριακά αποτελέσματα. Ο κλάδος ήδη μετράει δύο απώλειες, την πρωτοπόρο στο είδος Craft και την Πειραϊκή Ζυθοποιία. Πρόκειται για ακριβές επενδύσεις με σημαντικά έξοδα τόσο στην μεταφορά και στην προσπάθεια τους για καθιέρωση τους στην αγορά (συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, παροχές σε πελάτες κ.α.).

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ο μειωμένος συντελεστής για τις μικροζυθοποιίες αυξάνεται:

α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.