Σουηδία: Η Riksbank προχωρά στη δεύτερη μείωση επιτοκίων – Ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη τρεις φέτος

Σουηδία: Η Riksbank προχωρά στη δεύτερη μείωση επιτοκίων – Ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη τρεις φέτος
Photo: pixabay.com
Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια, ανταποκρινόμενη στην πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο και στην επιδείνωση της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, προχώρησε στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 3,5% από 3,75%, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έχει υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% και η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.

Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Αυγούστου, συνοδεύεται από ενδείξεις ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη τρεις μειώσεις φέτος, σύμφωνα με τη Riksbank. Η προηγούμενη καθοδήγηση της τράπεζας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δύο μειώσεων μετά τη σημερινή.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν οι ίδιες, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να μειωθεί άλλες δύο ή τρεις φορές φέτος, δηλαδή κάπως ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Ιούνιο», ανέφερε η Riksbank σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Διοικητή Έρικ Θαντίν και των αναπληρωτών του, οι πιέσεις για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση αυξάνονται, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της τράπεζας και οι Σουηδοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού. Η μείωση αυτή είχε προβλεφθεί από όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η σουηδική κορώνα υποχώρησε έναντι του ευρώ, καθώς η μείωση της διαφοράς επιτοκίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επιβαρύνει το νόμισμα στο μέλλον. Η Riksbank ξεκίνησε τη χαλάρωση τον Μάιο, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία σε μια περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: