Σύνοδος Κορυφής: Ακόμα 3 δισ. ευρώ και ευκολότερη βίζα για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Ακόμα 3 δισ. ευρώ και ευκολότερη βίζα για την Τουρκία
epa05199329 President of European Parliamen Martin Schulz arrives at an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 07 March 2016. EU leaders are set to make another attempt to stem a migration surge that is testing their unity and principles, with hopes high that neighbouring Turkey will shoulder more of the burden. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Μάρτιν Σουλτς επιβεβαίωσε τη βοήθεια αλλά ξεκαθάρισε ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να συνδεθεί με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση τριών δισ. ευρώ, εκτός του αρχικού σχεδίου για χορήγηση άλλων τριών δισ., έκανε η Τουρκία προς την ΕΕ, όπως γνωστοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Τουρκία επιχειρεί ξεκάθαρα να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κάτι το οποίο ο ίδιο θεώρησε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Δε γίνεται να τίθεται από τη μία πλευρά ως όρος η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αντάλλαγμα το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που έχει στην κατοχή του ένα νέο προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, η Ε.Ε. θα προσφέρει τελικά στην στην Τουρκία άλλα 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων, καθώς και χαλάρωση των όρων για χορήγηση βίζας από τα τέλη Ιουνίου 2016. Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2018 και αποτελούν διπλασιασμό της βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Τουρκία σε προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό.

Η χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση βίζα μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ακόμη μία παραχώρηση των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, καθώς η κίνηση είχε προγραμματιστεί αρχικώς για μεταγενέστερο χρόνο.

Στο κείμενο περιγράφονται τα μέτρα και των δύο πλευρών για την επίλυση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ αυτών υπάρχει πρόταση η Τουρκία να δέχεται πίσω το σύνολο των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι περνούν παρανόμως στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και Σύρους στους οποίους δεν αναγνωρίζεται το στάτους του πρόσφυγα, ενώ η Ε.Ε. θα δέχεται να μετεγκαθίσταται ένας Σύρος πρόσφυγας για κάθε Σύρο μετανάστη ο οποίος θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία.