Σουλτς: Το σύμφωνο σταθερότητας προβλέπει ελαστικότητα σε ιδιαίτερες καταστάσεις
- 05/11/2015, 09:15
- SHARE
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομική ελαστικότητα προς την Ελλάδα λόγω του μεγέθους της προσφυγικής κρίσης.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση.
Σε ό,τι δε αφορά την Τουρκία, είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται να αναγνωριστεί ως «ασφαλής χώρα προέλευσης». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι φυσικά και μπορούν να δεχθούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ’ όσους προτίθενται. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί σύντομα η προσφυγική κρίση, αλλά πιστεύει ότι θα ενσωματωθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Για την πρώτη αποστολή προσφύγων στο Λουξεμβούργο σημείωσε: “Ήταν μια μικρή αρχή, αλλά είναι μια αρχή. Οι άνθρωποι πάνε στο Λουξεμβούργο και αν διαδοθεί ότι όχι μόνο η Γερμανία, ή η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες τους υποδέχονται υπό καλές προϋποθέσεις, αυτό είναι ασφαλώς μια ανακούφιση. Πήγα και στο Γαλάτσι, εκεί η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, αλλά αναλόγως των συνθηκών φροντίζουν τους ανθρώπους εκεί καλά, αλλά μπορεί κανείς με αυτόν τον τρόπο να ζει μόνο ένα περιορισμένο διάστημα. Διαπίστωσα ότι εκεί βρίσκονται και πάρα πολλοί αιτούντες άσυλο είναι Αφγανοί και θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Από τη μια πλευρά έχουμε μεγάλη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αλλά από την άλλη πλευρά φεύγουν από κει άνθρωποι τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε επί τόπου. Γι αυτό έχουμε πολλά προβλήματα εκεί σίγουρα εντελώς ανεξάρτητα από εκείνα των προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Η εντύπωσή μου είναι, λοιπόν, ότι προχωράμε σιγά σιγά προς τα μπρος, αλλά έχουμε ακόμα ένα μακρύ κατάλογο από προβλήματα” και προσέθεσε:
“Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει όμως να μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα, οι Σύριοι και οι Ιρακινοί, δραπετεύουν από την κτηνωδία του ισλαμικού κράτους, τη βιαιότητα του εμφυλίου πολέμου και από τις επιθέσεις του στρατού του κ. Ασαντ. Γι αυτό πιστεύω ότι έχουμε ηθική υποχρέωση και δεν εννοώ μόνο μερικές χώρες, εννοώ όλες οι χώρες της Ε.Ε”.
Αναφερόμενος στη χώρα μας, υπογράμμισε: “πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δύσκολη πρόκληση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Από τη μια μεριά η οικονομική κρίση και από την άλλη το θέμα των προσφύγων. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Εχω θέσει επανειλημμένα το θέμα ότι στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί να δείχνει κανείς ελαστικότητα. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση”.