Σούπερ μάρκετ: Επιβράδυνση λόγω ακρίβειας το 2022
- 13/04/2022, 08:32
- SHARE
Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και η πίεση των εισοδημάτων από το ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να έχει αποτύπωμα στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, που υποχωρούν σε ποσοστό περίπου 1,4% στο α’ τρίμηνο, με βάση στοιχεία της NielsenIQ (μέχρι 27.3.2022).
Ειδικότερα, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 8,9%, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελλ.Στατ., δεν κάνει εντύπωση η σταθερή αύξηση της μέσης τιμής γύρω στο 1,5% στην οργανωμένη αγορά του λιανεμπορίου, ενώ είναι συγκρατημένη συγκριτικά με άλλους κλάδους. Όπως σχολίασε σε webinar χθες η Νικολέτα Σπερελάκη, Client Business Partner, Retail Intelligence Nielsen IQ, η μείωση που παρατηρείται στις πωλήσεις των supermarket στο α’ τρίμηνο δεν είναι τόσο αρνητική εάν συνεκτιμηθεί η διαχρονική πορεία της αγοράς. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2019, την εποχή της κανονικότητας, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 10% ενώ οριακά θετικό είναι το πρόσημο σε σχέση με το 2020, που ήταν η χρονιά που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας.
Το 2022 οι πωλήσεις ταχυκίνητων κωδικών (FMCG) στα supermarket αναμένεται να επηρεαστούν από τις καταναλωτικές τάσεις εν μέσω αβεβαιότητας – περιβάλλον που συνθέτουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι εν λόγω πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση από 0,3% μέχρι 2,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της NielsenIQ, που αναλύει την επίπτωση της ανοδικής τάσης των τιμών στη ζήτηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Shopper Trends online event της NielsenIQ και με βάση τα σημερινά δεδομένα τιμών η αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα κλείσει με πτώση περίπου 0,3%, με τη μεγαλύτερη πίεση να αναμένεται στις πωλήσεις της κατηγορίας προϊόντων φροντίδας σπιτιού (-3,1%) και ατομικής υγιεινής (-1,8%) και με οριακή άνοδο της τάξης του 0,3% για την κατηγορία τροφίμων και ποτών. Στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν και κλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις -από 1,5% με 1,6% στο καλάθι των FMCGs στο πρώτο σενάριο σε 3%-, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των δαπανών και επιβράδυνση της ζήτησης. Η κατηγορία με την μεγαλύτερη πτώση σε αυτή την περίπτωση είναι τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού (-5,3%), τα προϊόντα ατομικής υγιεινής (-4%) και τα τρόφιμα και ποτά (-2%).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η αγορά, μετά από δύο κύματα αυξήσεων στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021, 2,1% και 1,6% αντίστοιχα, εμφάνισε αυξήσεις 4,2%. Στα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνονται ενδεικτικά: βρώσιμα έλαια (29,8%), ελαιόλαδο (20,6%), σούπες (15,3%), πάνες ενηλίκων (11,5%) και μαλακτικά (11,1%). Αντίθετα, προϊόντα όπως απολυμαντικά χεριών, χαλβάς και ταχίνι εμφάνισαν μειώσεις (της τάξης του 6,3%, 6,8% και 3,3% αντίστοιχα).
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της εγχώριας κατανάλωσης συγκεντρώνεται σε τρεις αλυσίδες, Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Lidl, με αποτύπωμα 65% στον συνολικό τζίρο της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξάνοντας μάλιστα το μερίδιό τους εν μέσω πανδημίας.