Σούπερ Μάρκετ: Θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η πτώση των τιμών;

Σούπερ Μάρκετ: Θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η πτώση των τιμών;
Καταναλωτές ψωνίζουν είδη διατροφής από κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Αθήνα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι λόγοι της αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.

Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε πτωτική πορεία, και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 1,25% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ ότι η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο συνεχίζεται. Ειδικά για τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα, η αποκλιμάκωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποπληθωρισμό με συνολική πτώση τιμών.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η αποθάρρυνση των ανατιμήσεων προϊόντων και η μείωση της προτεινόμενης τιμής πώλησης σε απορρυπαντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας κατά 15%, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράγοντες όπως οι καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι προσφορές και εκπτώσεις λόγω Πάσχα, καθώς και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν επίσης συντελέσει στη μείωση των τιμών. Επίσης, η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές και η γρήγορη κυκλοφορία αποθεμάτων στα μεγάλα σημεία πώλησης βοήθησαν στη σταθεροποίηση και μείωση των τιμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και των ανατιμήσεων αποδίδουν καρπούς, δημιουργώντας τις συνθήκες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,2% τον Απρίλιο σε 2,3% τον Μάιο, με τη χώρα μας να έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 1,25% τον Μάιο 2024, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται σε βούτυρα και αυγά, χαρτικά, καλλυντικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και τυροκομικά. Αντίθετα, αυξήσεις σημειώθηκαν σε μπισκότα, σοκολάτες, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, έτοιμα γεύματα, και τροφές για κατοικίδια.

Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, στις καλύτερες καιρικές συνθήκες, στις προσφορές και εκπτώσεις, στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, στη μείωση των τιμών των πρώτων υλών, στην ταχεία κυκλοφορία αποθεμάτων και στην επίδραση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: