Σοβαρή προειδοποίηση Τσακαλώτου για αποτυχία του προγράμματος
- 02/03/2016, 17:44
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών είπε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι περαιτέρω καθυστέρηση της αξιολόγησης βάζει τα πάντα σε κίνδυνο.
Την άποψη ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ .
«Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρότι τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολιτικά αδύνατη αλλά και οικονομικά ασύμφορη την απαίτηση Ταμείου να υπάρξει περαιτέρω περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα.
«Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – το οποίο δεν είναι λάθος – είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ’ ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά. Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τα τέσσερα σημεία που αναζητείται σύγκλιση με τους θεσμούς
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο από το καλοκαίρι έως και σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει προωθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καλύπτουν ευρύτατο πλαίσιο οικονομικών κυρίως θεμάτων.
Τα τέσσερα βασικά θέματα στα οποία συνεχίζεται η συζήτηση με τους θεσμούς είναι: α. Το δημοσιονομικό, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, β. Τη φορολογική μεταρρύθμιση, γ. Τα κόκκινα δάνεια και δ. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.